Česká ekonomika v štvrtom kvartáli výrazne vzrástla

Medzikvartálne sa hospodárstvo krajiny v októbri až decembri zväčšilo o 1,9 % a medziročne posilnilo o 1,3 %.

Český hrubý domáci produkt (HDP) v záverečnom štvrťroku vlaňajška medzikvartálne posilnil o 1,9 %, čiže viac ako sa pôvodne odhadovalo, a to vďaka vyšším investíciám. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad ČR. Predbežný odhad naznačoval, že hospodárstvo krajiny v októbri až decembri 2013 medzikvartálne vzrástlo o 1,6 %. Medziročne sa česká ekonomika v štvrtom kvartáli zväčšila o 1,3 %. Pôvodný odhad hovoril o medziročnom raste o 0,8 %.

Česká ekonomika naberá dynamiku po rekordne dlhej recesii trvajúcej šesť kvartálov, ktorá sa skončila v druhom štvrťroku minulého roka. S cieľom pomôcť zotavovaniu a bojovať proti riziku deflácie centrálna banka v novembri intervenovala na devízovom trhu, aby oslabila národnú menu. Slabšia česká koruna, ktorá by mala zvýšiť ceny dovozu a podporiť infláciu, podnietila mnohých spotrebiteľov k nákupom pred očakávaným zvýšením cien.

Tvorba hrubého kapitálu sa v októbri až decembri medzikvartálne zväčšila o 4,8 %, export posilnil o 1,1 % a import stúpol o 0,3 %. Spotreba vzrástla o 0,2 %, pričom dopyt domácností sa zväčšil o 0,5 %. Za celý minulý rok sa česká ekonomika oproti roku 2012 zmenšila o 0,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy