Putinovi spojenci strácajú kvôli krymskej kríze miliardy

, E15 Foto: SITA

Vojenské dobrodružstvo ruského prezidenta Vladimira Putina na Kryme bude mať rozsiahle následky pre ruskú ekonomiku. Putinovi politickí spojenci už teraz strácajú desiatky miliárd rubľov, následky intervencie na svojich peňaženkách nakoniec pocítia všetci Rusi.

Rozmiestnenie ruských jednotiek na Kryme vyvolalo v pondelok najväčší výpredaj akcií na ruských burzách za posledných päť rokov. Rubeľ klesol na rekordné dno, čo vyvolalo protiakciu centrálnej banky, ktorá zvýšila úrokové sadzby najviac od roku 1998. Dlhodobý Putinov podporovateľ Gennadij Timčenko a jeho obchodný partner Leonid Michelson počas posledných niekoľkých dní stratili kvôli pádu akcií spoločnosti Novatek 115 miliárd rubľov (2,33 miliardy eur).

"Rusko bude kvôli kríze na Ukrajine veľmi stratové," povedal agentúre Bloomberg Tomothy Ash, ekonóm londýnskej Standard Bank. "Zasiahnutá bude dôvera domácich aj zahraničných investorov, klesnú investície a pravdepodobne dôjde k odlivu kapitálu, pravdepodobné sú straty ruských bánk s aktívami na Ukrajine," dodal.

Stav ruského hospodárstva pritom nebol ideálny ani pred konfliktom. Ropa a zemný plyn sa na vývoze podieľajú viac než z polovice a ich ceny stagnujú. Vláda tak v posledných mesiacoch opakovane varovala pred recesiou, hoci ekonomiky hlavných obchodných partnerov krajiny rastú.

Januárová správa Medzinárodného menového fondu o stave ruskej ekonomiky upozorňuje na nutnosť väčšej diverzifikácie hospodárstva, ktorou by sa zbavilo závislosti na vývoze surovín. Ruská ekonomika spomaľuje už štyri roky za sebou, vlani sa rast hrubého domáceho produktu prepadol na 1,3 percenta.

Podľa agentúry Bloombergu už teraz ruská agresia ohrozuje medzinárodné pôžičky v hodnote ôsmich miliárd dolárov, o ktoré si požiadalo najmenej desať ruských spoločnosti. Minister zahraničia USA John Kerry navyše Rusku pohrozil vylúčením zo skupiny G8 a zmrazením aktív a zákazom cestovania do krajiny pre vysoko postavených zástupcov Kremľa. Moskva na to reagovala hrozbou obdobných protiopatrení.

Aký veľký môže byť odliv kapitálu po vojenských operáciách, ukázala päťdňová vojna s Gruzínskom v roku 2008. V nasledujúcich šiestich mesiacoch investori z Ruska stiahli 290 miliárd dolárov, odhadla banka BNP Paribas. Rovnaká vojna vymazala z účtov 25 najbohatších Rusov 230 miliárd dolárov. Ešte pred januárovou eskaláciou kyjevských demonštrácií upozornil námestník ruského ministerstva hospodárstva Andrej Klepach, že počas prvého štvrťroka tohto roka dosiahne odliv kapitálu 35 miliárd dolárov. To je viac ako polovica sumy, o ktorú Rusko prišlo za celý rok 2013.

V ohrození sú aj investície ruských spoločností na Ukrajine. Okrem bánk, ktoré sa v prípade núdze môžu spoľahnúť na štátnu pomoc, na Ukrajine investovali aj energetické či poľnohospodárske podniky. Krajina je pre Rusko piatym najväčším obchodným partnerom, obrat zahraničného obchodu vlani dosiahol necelých 40 miliárd dolárov. Možno ešte dôležitejšie sú pre Rusko ukrajinské plynovody, cez ktoré prúdi viac ako polovica vývozu Gazpromu do Európy.

Súvisiace články

Aktuálne správy