Francúzsky sektor služieb vo februári klesol

Aktivita v odvetví sa prepadla najviac za osem mesiacov, index merajúci vyhliadky do nasledujúcich 12 mesiacov sa však podľa spresnených údajov agentúry Markit vyšplhal na takmer dvojročné maximum

Aktivita vo francúzskom sektore služieb zaznamenala vo februári najväčší prepad za osem mesiacov. Index nákupných manažérov (PMI) v odvetví podľa aktualizovaných údajov, ktoré zverejnila v stredu agentúra Markit, klesol na 47,2 bodu z januárových 48,9 bodu. Pokles bol miernejší než predbežný odhad na úrovni 46,9 bodu, ukazovateľ sa však prepadol ešte hlbšie pod hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu. Prepad nových objednávok v odvetví bol minulý mesiac najvýraznejší od augusta a ziskovosť najslabšia od mája.

Firmy tiež zrýchlili tempo prepúšťania zamestnancov. Francúzsky sektor služieb je naďalej pod tlakom slabých spotrebiteľských výdavkov, v predvídateľnej budúcnosti však firmy očakávajú zlepšenie, uviedol hlavný ekonóm agentúry Markit Jack Kennedy. To naznačuje aj index merajúci vyhliadky do nasledujúcich 12 mesiacov, ktorý sa minulý mesiac vyšplhal na takmer dvojročné maximum. Zložený index PMI, ktorý mapuje aktivitu v službách aj spracovateľskom priemysle, pre Francúzsko podľa agentúry Markit klesol na 47,9 bodu z januárových 48,9 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy