Slováci žiadajú čoraz vyššie sumy cez spotrebné úvery

Slováci prichádzajú na chuť rýchlym a jednoduchým peniazom. Za posledný rok sa výrazne zvýšila priemerná požičaná suma na spotrebnom úvere.

Slováci prichádzajú na chuť rýchlym a jednoduchým peniazom. Za posledný rok sa výrazne zvýšila priemerná požičaná suma na spotrebnom úvere. Vyplýva to z prieskumu Sberbank Slovensko.
Kým pred rokom mal klient v Sberbank Slovensko na svojom existujúcom spotrebnom úvere požičaných v priemere 3254 eur, dnes je to o takmer 15 % viac, a to 3738 eur. Priemerný spotrebný úver sa tak zvýšil o 484 eur. Najviac, až o vyše pätinu, stúpla priemerná suma spotrebného úveru na strednom Slovensku, v Banskobystrickom a Žilinskom kraji (+23 %).
"Spotrebitelia si uvedomujú, že aktuálne nízke úrokové sadzby sa oplatí využiť. A to nielen pri hypotékach a kúpe nehnuteľností, ale aj pri spotrebných úveroch. Narastajúca priemerná výška spotrebného úveru naznačuje, že ľudia sa púšťajú do väčších nákupov, rekonštrukcií, alebo si jednoducho plnia väčšie sny," hodnotí situáciu riaditeľka odboru vývoja produktov banky Michaela Koštialová.
Aktuálna priemerná výška spotrebného úveru 3738 eur v sebe zahŕňa všetky existujúce spotrebné úvery. Teda tie, ktoré postupne ľudia splácajú a aj tie, ktoré si vlani vzali. Z analýzy vyplynulo, že priemerná výška nového spotrebného úveru bola 5400 eur. Údaje zároveň ukázali, že nie je výnimočné vziať si ďalší spotrebný úver k tomu, ktorý už klienti splácajú, prípadne vzápätí na to, ako pôvodný úver splatia. Priemerná výška týchto úverov dohromady bola vyše 7400 eur. Najčastejšie možnosť viacerých spotrebných úverov na jedného klienta využívajú ľudia z Bratislavského, Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja.
TASR informovala Ľubomíra Chmelová zo Sberbank Slovensko.

Súvisiace články

Aktuálne správy