V EÚ sa rodí dohoda o pestovaní plodín GMO, Greenpeace upozorňuje na jej úskalia

Európska únia je blízko k dohode, ktorá povolí pestovanie geneticky modifikovaných organizmov (GMO), s možnosťou pre každý členský štát, aby zakázal pestovanie geneticky upravených plodín na svojom území, a to aj v prípade, ak takáto plodina bude schválená na úrovni EÚ. Uviedlo to grécke predsedníctvo v EÚ po skončení pondelňajšej debaty medzi ministrami životného prostredia v Bruseli.
„Väčšina členských štátov je priaznivo naklonená pre odblokovanie tejto otázky,“ uviedol eurokomisár pre zdravie Tonio Borg, ktorý je v Európskej komisii (EK) zodpovedný za túto oblasť.
Grécky minister zdravotníctva Jannis Maniatis, ktorý ako zástupca predsedníckej krajiny EÚ viedol zasadnutie Rady EÚ pre životné prostredie, spresnil, že tento návrh nie je žiadna dogma. „Politická dohoda už bola načrtnutá a dúfam, že sa nám podarí prijať tento zákon do konca tohto roka,“ uviedol Maniatis.
Kompromis, na ktorom sa zatiaľ zhodujú ministri členských štátov, umožní vláde každého štátu zakázať pestovanie GMO na celom území alebo na časti jeho územia.
Francúzsky minister pre ekológiu, udržateľný rozvoj a energiu Philippe Martin sa snažil oponovať takémuto riešeniu, keď navrhol, aby bol zostavený oficiálny zoznam žiadostí na zavedenie geneticky modifikovaných plodín, ktoré už dostali priaznivý posudok, čo by štátom dalo právo zakázať alebo povoliť tieto žiadosti.
Avšak ministri z iných štátov odmietli v celej záležitosti „pokračovať od nuly“, Španielsko dokonca obvinilo francúzsku stranu z marenia práce Rady ministrov. V podobnom duchu zareagoval aj komisár Borg, keď varoval, že „renacionalizácia povolení pre plodiny GMO by vrátila celý proces na začiatok“.
Z rôznych dôvodov sa štyri krajiny (Belgicko, Británia, Francúzsko a Nemecko) v podobe blokačnej menšiny bránili kompromisnému riešeniu, čo sa však v pondelok zmenilo, keď sa Británia pripojila ku kompromisnému návrhu s konštatovaním, že „nie je žiadny dôvod odkladať prístup GMO na európske trhy“. Následne nemecká delegácia uviedla, že prechádza z pozície „totálneho odmietania“ na pozíciu „dôkladného prešetrenia tejto otázky“, kým Belgicko zotrváva na stanovisku odmietajúcom kompromis navrhnutý gréckym predsedníctvom.
Európska komisia pôvodne predniesla tento návrh v roku 2010. Grécke predsedníctvo návrh oživilo po tom, ako EK oznámila, že povolí prijatie geneticky modifikovanej kukurice Pioneer 1507, ktorá produkuje hmyzu odolný peľ. Proti tomu sa vo februári vyslovil rekordný počet 19 ministrov členských krajín, nedosiahli však potrebný počet hlasov v Rade ministrov na zablokovanie návrhu.
Aktivisti z Greenpeace spochybnili kompromisný návrh presadzovaný gréckym predsedníctvom v EÚ, keď ho označili za projekt „na hlinených nohách“.
„Krajiny, ktoré chcú zakázať geneticky modifikované plodiny, to vystaví právnym problémom a prinúti ich rokovať s lobistami z oblasti biotechnológií za zatvorenými dverami,“ upozornil riaditeľ poľnohospodárskej politiky Greenpeace v EÚ Marco Contiero.
Greenpeace pripomína, že presadzovaný návrh uvádza zoznam dôvodov, pre ktoré je možné zakázať plodiny GMO na národnej úrovni. Ide o ciele politiky životného prostredia, využívanie pôdy, územné plánovanie, sociálno-ekonomické vplyvy a podobne. Avšak žiaden z týchto dôvodov neposkytuje krajinám EÚ solídne dôvody na zákaz pestovania geneticky modifikovaných plodín a každý zákaz na základe týchto dôvodov bude ľahko súdne napadnuteľný zo strany biotechnologických spoločností.

Súvisiace články

Aktuálne správy