Dlžník voči Sociálnej poisťovni môže požiadať o splátkový kalendár

Zlý výpočet povinného odvodu poistného, oneskorená platba, nesprávne údaje znemožňujúce správnu identifikáciu platby sú iba niektoré z príčin, pre ktoré sa občan stáva dlžníkom Sociálnej poisťovne (SP).

Zlý výpočet povinného odvodu poistného, oneskorená platba, nesprávne údaje znemožňujúce správnu identifikáciu platby sú iba niektoré z príčin, pre ktoré sa občan stáva dlžníkom Sociálnej poisťovne (SP). Je viacero možností, ako sa s dlhom vysporiadať a mať voči Sociálnej poisťovni "čistý štít". Jednou z možností je požiadať o splátkový kalendár.
Hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder uviedol: "Občan má možnosť v čase, keď jeho pohľadávka ešte nie je postúpená na vymáhanie, požiadať pobočku Sociálnej poisťovne o splátkový kalendár. Musí však splniť dve podmienky. Po prvé, že platí aktuálne poistné a zároveň splátkový kalendár je možné rozvrhnúť najviac na 18 mesiacov."
Žiadosť je potrebné podať v písomnej forme a na príslušnú pobočku Sociálnej poisťovne. SP môže povoliť splátky dlžných súm z dôvodu platobnej neschopnosti dlžníka, ak možno predpokladať, že v období nie dlhšom ako 18 mesiacov bude schopný zaplatiť dlžné sumy poistného a príspevkov, a ak je už v čase rozhodovania o povolení splátok dlžných súm schopný riadne si plniť svoje odvodové povinnosti.
V prípade povolenia splátok dlžných súm Sociálna poisťovňa určí výšku, termín splatnosti jednotlivých splátok dlžných súm, číslo účtu v Štátnej pokladnici, na ktoré bude dlžník posielať jednotlivé splátky a výšku úrokov.
Dlžník je povinný rešpektovať splátkový kalendár. V prípade, ak nedodrží termín splátky, ktorý určila Sociálna poisťovňa na jednotlivé splátky, zaplatí nižšiu sumu jednotlivých splátok, ako určila poisťovňa, alebo si neplní svoje odvodové povinnosti, stáva sa celá dlžná suma splatnou. V takom prípade sa splátkový kalendár zruší a už zaplatená suma sa použije na zápočet pohľadávky Sociálnej poisťovne.

Súvisiace články

Aktuálne správy