Kríza na Kryme dvíha ceny obilia, farmári ho skladujú u seba doma

, E15 Foto: SITA

Ruská invázia na juh Ukrajiny môže skomplikovať vývoz tamojšieho obilia. Čierne more je totiž dôležitou trasou pre export a neistota už ženie ceny pšenice a kukurice hore.

Americké ministerstvo poľnohospodárstva pritom pred krízou na polostrove predpovedalo, že by tento rok mali kvôli veľkej úrode v Spojených štátoch klesnúť ceny zrna na najnižšiu úroveň za päť rokov.

Na Ukrajine sa nachádza zhruba štvrtina svetovej černozeme, čo ju radí medzi najväčších vývozcov obilia na svete. Očakávalo sa, že tento rok dodá na trh šestnásť percent všetkej kukurice a tiež veľké množstvo pšenice. Už násilnosti v Kyjeve však mali veľmi negatívny dopad nielen na vývoz obilia, ale tiež export ocele a ďalších produktov. Mnoho obchodníkov sa sťažovalo, že zákazníci v obave pred uzavretím prístavov a ďalšími komplikáciami neposielajú nové objednávky a banky odmietajú obchody financovať.

"Od tej doby, čo vypukli násilnosti, som nevidel žiadne obchody. Ľudia pracujú z domova, naša kancelária je uzavretá," povedal vtedy agentúre Reuters nemenovaný obchodník s pšenicou a kukuricou.

Teraz sa situácia ešte viac skomplikovala. "Krym je extrémne dôležitý, pretože väčšina ukrajinského obilia sa vyváža loďami z tamojších prístavov," povedala denníku The Telegraph expertka na poľnohospodárske komodity Kona Hagueová. Ceny pšenice pre májové dodávky sa na burze v Chicagu dostali na maximum za posledných sedemnásť mesiacov, kukurica stúpla na najvyššiu hodnotu od septembra.

"Svetové ceny obilia dvíha vzrastajúce napätie medzi Ruskom a Ukrajinou," zdôraznil Luk Mathews, analytik z Commonwealth Bank of Australia. Navyše ukrajinskí poľnohospodári, podobne ako argentínski farmári, skladujú obilie u seba doma ako poistku pred padajúcou menou.

Situáciu sleduje s napätím napríklad Čína, ktorá sa v poslednej dobe stáva stále väčším zákazníkom Kyjeva. Krajiny totiž v roku 2012 uzavreli dohodu o finančnej pôžičke Ukrajine výmenou za dodávky obilia. Ruské médiá v uplynulých dňoch tvrdili, že Peking viní partnera z porušenia zmluvy a žiada náhradu. Ukrajinské ministerstvo zahraničia to však poprelo.

Súvisiace články

Aktuálne správy