JPMorgan zaplatí spoločnosti Syncora 400 mil. USD

Týmto spôsobom s ňou chce urovnať spor súvisiaci s toxickými hypotékami

Spoločnosť JPMorgan Chase & Co zaplatí 400 mil. USD, aby urovnala spor so spoločnosťou Syncora Guarantee Inc v súvislosti s toxickými hypotékami. Informovala o tom spoločnosť Syncora. Banka JPMorgan odmietla tieto správy komentovať. JPMorgan uhradí spoločnosti straty, ktoré jej vznikli z cenných papierov, ktoré vytvorila a predala spoločnosť Bear Stearns a jej pobočka EMC Mortgage. JPMorgan kúpila Bear Stearns v roku 2008.

V novembri JPMorgan odsúhlasila, že zaplatí 13 mld. USD, aby urovnala spor s americkou vládou, ktorý bol tiež spojený s cennými papiermi súvisiacimi s hypotekárnymi úvermi. V rovnakom mesiaci JPMorgan rozhodla o tom, že zaplatí 4,5 mld. USD skupine 21 inštitucionálnych investorov za to, že v roku 2008, počas krízy realitného trhu, zaznamenali straty.

Spoločnosť JPMorgan vedie súdne spory aj v súvislosti s trestnou činnosťou Bernarda Madoffa. Banka pred súdom v New Yorku čelí obvineniam z toho, že čelní predstavitelia banky priamo vedeli o nezákonnej činnosti tohto finančníka. Madoff vytvoril pyramídovú hru známu ako Ponziho schéma. Obžaloba v mene akcionárov vzniesla obvinenie proti šéfovi spoločnosti Jamiemu Dimonovi a proti ďalším dvanástim súčasným alebo minulým manažérom banky.

(1 EUR = 1,3768 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy