Do programu Jeremie sa zapájajú ďalšie dve banky

Do programu Jeremie, ktorý umožňuje financovanie malých a stredných podnikov, sa zapájajú aj Slovenská sporiteľňa a Sberbank Slovensko. Do programu tak prinášajú novú úverovú kapacitu v objeme 92 mil. eur.

Možnosti malých a stredných podnikov na financovanie ich projektov sa rozšíria. K programu Jeremie (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises), ktorý funguje pod záštitou Európskeho investičného fondu (EIF), sa totiž pripojili ďalšie dva bankové domy. Predstavitelia EIF spolu so Slovenským záručným a rozvojovým fondom podpísali záručnú zmluvu so Slovenskou sporiteľňou a zmluvu o zdieľaní portfóliového rizika so Sberbank Slovensko. Výsledkom týchto dohôd bude prístup malých a stredných podnikov k novým úverom v sume 92 mil. eur.

Slovenská sporiteľňa a Sberbank Slovensko sa tak pripájajú k trojici domácich bánk, ktoré už na Slovensku nástroje programu Jeremie poskytujú. V programe už sú totiž zapojené UniCredit Bank Slovakia, Tatra banka a Slovenská záručná a rozvojová banka, ktoré prvé záručné zmluvy s EIF, ktorý je súčasťou skupiny Európskej investičnej banky (EIB), podpísali ešte na jar minulého roka. Celkový objem nových úverov, ktoré mohli banky vtedy poskytnúť, predstavoval 170 mil. eur. Momentálne tak celková kapacita stúpla na 262 mil. eur. Zmluvy sa podpisujú na dva roky.

Štátny tajomník ministerstva financií Vazil Hudák podpis nových dohôd víta. Tvrdí, že napriek silnejšiemu hospodárskemu rastu Slovenska v porovnaní s priemerom Európskej únie, sú podobné iniciatívy potrebné. „Slovenská ekonomika potrebuje dodatočné podnety k rastu a vytváraniu nových pracovných miest, čo zahŕňa aj širší a jednoduchší prístup pre financovanie malých a stredných podnikov,“ uviedol.

Program Jeremie je spoločnou iniciatívou Európskej komisie a EIB, vďaka ktorej sa má zlepšiť prístup malých a stredných podnikov k financovaniu. Jeremie umožňuje členským štátom Európskej únie vložiť zdroje zo štrukturálnych fondov a tiež z národných zdrojov do fondov, cez ktoré je možné flexibilne a inovatívne financovať malé a stredné podniky.

Súvisiace články

Aktuálne správy