Ticho pred búrkou: Tri dôvody, prečo sa báť rastúcej ceny zlata

, MarketWatch Foto:SITA

Cena zlata napriek všetkým predpokladom z konca minulého roka stúpa. Zdražovanie zlata bývalo v minulosti spojené s ťažkými časmi pre ekonomiku. Čo však spôsobuje rast ceny žltého kovu tentoraz?

Zlato malo v minulosti väčšinou pravdu. Keď zdražovalo, dialo sa niečo zlé. Bolo by hlúpe tieto signály ignorovať, hoci sa kov v posledných mesiacoch nespráva rovnako ako v minulosti. Môže existovať nevinné vysvetlenie. Zlato opustil špekulatívny kapitál, čo zrazilo cenu. Teraz sa opäť prejavuje stabilne rastúci dopyt z krajín, ako sú Čína a India. Rast ale môže mať aj iný dôvod. Cena zlata signalizuje, že ekonomiku čakajú ťažkosti. Čo by to mohlo byť?

Čína

Nikto poriadne nevie, čo sa deje v čínskej ekonomike, čiastočne aj preto, že sa tamojším štatistikám nedá úplne veriť. Vieme len, že úvery v Číne prudko vzrástli a silný rast ekonomiky sa začína zvoľňovať. To nie je takmer nikdy šťastná kombinácia. Noví čínski boháči zverujú svoje peniaze neregulovaným investičným produktom s vysokým výnosom.

Z tých sa čoskoro môžu stať po vzore amerických rizikových hypoték bezcenné papiere. Ak by sa to stalo a ekonomika by začala prudko brzdiť, iste by sa títo investori húfne začali presúvať "do zlata". To by malo na jeho cenu silný vplyv.

Deflácia

Trh zatiaľ ignoruje možnosť, že by sa eurozóna prepadla do deflácie. Harmonizovaný index spotrebiteľských cien v eurozóne síce vo februári rástol o 0,8 %, lenže v mnohých krajinách ako je Grécko a Cyprus ceny klesajú. V januári klesli ceny aj v Taliansku alebo vo Francúzsku. To nevypovedá len o tom, že firmy musia znižovať ceny, takže na tom zrejme nie sú najlepšie, ale že problém majú aj štáty. Obzvlášť to platí u periférnych krajín eurozóny s vysokým dlhom. Ich dlhy sa totiž neznížia, klesnú však ich príjmy. Ak by nastala deflácia, bolo by to tretie smutné dejstvo európskej krízy. Potom by mohli nastať len dva scenáre. Buď sa eurozóna začne rozsypávať, alebo zasiahne ECB a zaplaví trh peniazmi. V oboch prípadoch to nahráva rastu ceny zlata.

Ďalšie recesie

Počkať, môžete namietnuť, veď recesia ešte poriadne neskončila! To je pravda,  mnoho ekonomík sa stále pomaly vyhrabáva z poklesu, ktorý prišiel pred niekoľkými rokmi, ale to neznamená, že sa zmenil ekonomický cyklus. V normálnej situácii spomalí ekonomika vždy po štyroch, piatich rokoch. Ak vezmeme do úvahy, že oživenie začalo v roku 2009, nemôže byť prekvapivé, že tento rok bude svetová ekonomika brzdiť. Náznaky spomalenia už sa objavujú, či už ide o horšie čísla z amerického trhu práce, či o prepady na rozvíjajúcich sa trhoch. Zotavenie z krízy roku 2008 môže trvať jednu či dve dekády. Na ceste k nemu budú ďalšie prepady a k jednému práve mierime. Presne to môže predpovedať aj rastúca cena zlata.

Súvisiace články

Aktuálne správy