Víťaz nezaplatil: Najdrahší diamant sveta zostáva aukčnej sieni

, iDnes Foto:SITA

Aukčná sieň Sotheby 's je novým nechceným majiteľom ružového diamantu Pink Star. Vlani sa vydražil za rekordnú 76,3 milióna švajčiarskych frankov vrátane provízie. Kupujúci za kameň ale nezaplatil a aukčná sieň ho ako ručiteľ musela sama kúpiť.

"Ďalej diskutujeme s pôvodným kupujúcim a zvažujeme aj iné alternatívy," uviedol finančný riaditeľ spoločnosti Patrick McClymont. "Súčasne sme však spokojní s ocenením diamantu a pri tejto cene v ňom vidíme reálnu hodnotu aj ako majiteľ."

Pôvodným kupujúcim bol významný newyorský brusič diamantov Isaac Wolf, ktorý diamant s názvom Pink Star (Ružová hviezda), vzápätí premenoval na Pink Dream (Ružový sen).

Diamant s hmotnosťou 59,6 karátov, najvyššej čistoty a vyhľadávanej ružovej farby stanovil vlani v novembri historický rekord za vydražený drahokam.

V televíznom interview vystavenom na Youtube Wolf dávnejšie uviedol, že kameň kupoval ako investíciu spoločne s ďalšími záujemcami. "Sme vlastne skupina investorov, kryjú ma ľudia z finančníctva. Je to investícia a dúfajú, že na tom veľa zarobia," tvrdil vtedy.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy