Padol nový rekord: Ružová hviezda je najdrahší drahokam všetkých čias

, ČTK foto:SITA

Aukčná sieň Sotheby's vydražila diamant Pink Star za 68 miliónov švajčiarskych frankov (55 141 096,33 EUR). Aukčný dom to podľa agentúry Reuters označil za novú rekordnú cenu zaplatenú za drahokam.

Kupujúci musí navyše zaplatiť dražobnú prirážku, s ktorou sa cena vyšplhala na 76,3 milióna švajčiarskych frankov (61 871 553,68 EUR), spresnila aukčná sieň.

"Dámy a páni, 68 miliónov je najvyššia ponuka na svete za diamant, aká kedy bola urobená, a je to práve tu," vyhlásil pri dražbe v Ženeve licitátor David Bennett s klepnutím svojho kladivka, po ktorom nasledoval búrlivý potlesk prítomných asi 150 ľudí.

Drahokam Pink Star, ktorého cena sa pred aukciou odhadovala na asi 60 miliónov švajčiarskych frankov, vydražil po asi päťminútovom prihadzovaní asi šesťdesiatročný fúzatý muž. Odmietol sa podľa agentúry AFP predstaviť a uviedol, že len zastupuje skutočného kupujúceho, ktorého nesmie menovať.

Diamant s hmotnosťou 59,60 karátu, ktorý teraz zdobí prsteň, vyťažila v Afrike v roku 1999 firma De Beers, ktorá je producentom diamantov s najväčšími príjmami na svete. Kameň, ktorý dostal meno Pink Star, nechala firma v roku 2003 vybrúsiť a v roku 2007 ho predala. Aj vtedy si želal nový majiteľ zostať v anonymite.

Aukčná sieň Sotheby's zažila aj dražbu predchádzajúceho najdrahšieho predaného diamantu na svete. Pred tromi rokmi sa jej podarilo predať diamant Graff Pink za vtedy rekordnú cenu 46,2 milióna dolárov (asi 34 miliónov EUR).

Súvisiace články

Aktuálne správy