Čínsky sektor služieb rástol, priemysel oslabil

Oficiálny Index nákupných manažérov čínskeho sektora služieb vo februári stúpol na trojmesačné maximum 55 bodov. Index PMI v priemysle podľa konečných údajov, ktoré zverejnila banka HSBC, klesol na 48,5 bodu.

Aktivita v čínskom sektore služieb posilnila, v rámci priemyselného sektora však oslabila. Oficiálny Index nákupných manažérov (PMI) čínskeho sektora služieb vo februári stúpol na trojmesačné maximum 55 bodov. Podmienky v čínskom priemysle sa vo februári zhoršili, keďže spomalil rast produkcie a nových objednávok. Index PMI podľa konečných údajov, ktoré zverejnila banka HSBC, klesol na 48,5 bodu. Hodnota indexu sa tak nachádza pod úrovňou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast sektora od jeho poklesu.

Údaje z čínskej ekonomiky boli zmiešané aj vzhľadom na sviatočné dni, ktoré v Číne boli. Slabú úroveň investícií a pokles PMI v priemysle vyvážil prekvapivo priaznivý export a výška poskytnutých úverov. „Pod pokles (priemyselnej aktivity) sa podpísali domáce investície. Export je silný, takže dopyt zo zahraničia je v poriadku,“ povedal jeden z analytikov. Vzhľadom na vplyv prázdninových dní v Číne štatistický úrad vydá aj kombinované údaje za január a február.

Z dlhodobého hľadiska sa čínska vláda snaží prebudovať ekonomiku, znížiť závislosť na exporte a zvýšiť úlohu domácej spotreby. Zatiaľ je však nejasné, akú mieru hospodárskeho rastu vláda na dosiahnutie tohto cieľa obetuje. V roku 2013 čínska ekonomika posilnila o 7,7 %. Tento rast je rýchlejší než vládny cieľ vo výške 7,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy