Pre udržateľný rast globálnej ekonomiky sú potrebné štrukturálne reformy

Na to, aby sa globálna ekonomika vrátila na cestu k udržateľnému rastu, sú potrebné rozsiahle a komplexné štrukturálne reformy. Tvrdí to Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Informovala o tom agentúra RTTNews.
OECD vo svojej správe Going For Growth, zverejnenej v piatok (21.2.), vyzvala vlády, aby prijali opatrenia na zvýšenie produktivity, podporu rastu a zlepšenie situácie na trhu práce. Aj keď sú signály širokého oživenia globálnej ekonomiky čoraz hmatateľnejšie, rozvinutým a rozvíjajúcim sa ekonomikám podľa organizácie hrozí, že „padnú do pasce slabého rastu“.
Najväčšie svetové ekonomiky sa dohodli na podpore rastu globálnej ekonomiky. Ministri financií a centrálni bankári skupiny G20 sa stretli v Austrálii. Vo svojom záverečnom komuniké uviedli, že prijmú opatrenia, ktoré zvýšia výkon svetovej ekonomiky a podporia tvorbu pracovných miest.
Generálny tajomník OECD Angel Gurría uviedol, že mnoho rozvinutých ekonomík potrebuje ďalšie reformy, ktoré by zastavili pokles rastu produktivity a znížili pretrvávajúcu vysokú nezamestnanosť.
Ukončovanie extrémne uvoľnenej menovej politiky a ochladzovanie komoditného boomu predstavujú výzvy, ktoré budú musieť zvládnuť rozvíjajúce sa ekonomiky, ktoré by ešte len mali naštartovať rozsiahle štrukturálne reformy.
Podľa OECD intenzita reforiem je naďalej najvyššia v južných krajinách eurozóny, ako sú Grécko, Taliansko, Portugalsko a Španielsko, ktoré sužuje vysoká dlhodobá nezamestnanosť a nezamestnanosť mladých.

Súvisiace články

Aktuálne správy