V desiatich mestách na Slovensku budú dnes bezplatné turistické prehliadky

V desiatich mestách na Slovensku si dnes môžu návštevníci vychutnať bezplatné turistické prehliadky. Organizuje ich Slovenská spoločnosť sprievodcov cestovného ruchu (SSSCR) na počesť Medzinárodného dňa sprievodcov cestovného ruchu, ktorý pripadol na 21. februára. Podujatie sa v SR uskutoční už po jedenásty raz a na svoje by si mali prísť všetci milovníci kultúry či histórie.
Záujemcovia sa môžu zúčastniť na bezplatných prehliadkach napríklad v Bratislave, Banskej Bystrici, Bardejove, Dolnom Kubíne či Liptovskom Mikuláši, alebo Martine. Presné informácie o jednotlivých prehliadkach a ich časoch nájdu ľudia na stránke sprievodcov Slovenska touristguides.sk.
Do podujatia sa síce oficiálne zapojilo desať miest, ale to nemusí byť definitívny počet. „Prehliadky často organizujú aj mestá a miesta, ktoré nám to nenahlásia ako koordinátorovi celého podujatia,“ uviedol predseda SSSCR Pavel Šimove. Preto ich ľudia môžu nájsť aj inde. Samotní sprievodcovia sa na prehliadkach zúčastňujú dobrovoľne vo svojom voľnom čase a bez nároku na honorár.
„Očakávame niekoľko stovák možno tisícok návštevníkov a záujemcov po celom Slovensku,“ odhadol Šimove. Záujem ľudí však bude podľa jeho slov závisieť najmä od počasia. Napríklad v roku 2013 sa do podujatia pripojilo deväť miest, prehliadky zabezpečovalo 27 sprievodcov a napočítali spolu 1460 návštevníkov. Celkovo sa za posledných desať ročníkov zúčastnilo na bezplatných prehliadkach takmer 15.000 ľudí a sprevádzalo ich spolu zhruba 600 sprievodcov.
Podobné podujatia sa konajú okolo dátumu 21. februára na celom svete, pričom zapojiť by sa do nich malo zhruba 70 krajín.

Súvisiace články

Aktuálne správy