Súkromný sektor eurozóny pokračuje v raste

S niekoľkými výnimkami, čo platí osobitne pre Francúzsko, sa región uberá správnym smerom, uviedol na základe výsledkov februárového prieskumu ekonóm Chris Williamson z agentúry Markit

Aktivita v súkromnom sektore eurozóny napriek očakávaniam nezrýchlila tempo rastu, vo februári však zotrvala na takmer dva a polročnom maxime. Firmy v regióne tento mesiac pokračovali v znižovaní cien, čo opäť upozornilo na riziko deflácie. Index nákupných manažérov (PMI) podľa údajov, ktoré zverejnila vo štvrtok agentúra Markit, klesol na úroveň 52,7 bodu z januárových 52,9 bodu. Výsledok nenaplnil očakávania ekonómov oslovených agentúrou Reuters, ktorí ho odhadovali na úrovni 53,1 bodu. Nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles od rastu, sa index udržal ôsmy mesiac v rade.

Prieskum ukázal, že zotavenie v 18-člennej menovej únii má široký základ, uviedol hlavný ekonóm agentúry Markit Chris Williamson. Krízové ekonomiky na periférii eurozóny sa dostali z recesie, rast v Nemecku naberá na dynamike a s niekoľkými výnimkami, čo platí osobitne pre Francúzsko, sa región uberá správnym smerom, dodal ekonóm.

Index PMI pre Nemecko vo februári posilnil na 32-mesačné maximum 56,1 bodu, v prípade druhej najväčšej ekonomiky eurozóny Francúzska však klesol na 47,6 bodu. Aktivita vo francúzskom súkromnom sektore tak oslabovala tretí mesiac v rade.

Súhrnný index cien v súkromnom sektore eurozóny podľa údajov agentúry Markit posilnil mierne na 49,4 bodu z januárových 49,2 bodu. Znamená to, že firmy už takmer dva roky nepretržite každý mesiac znižovali ceny. Na hrozbu deflácie upozornili predbežné údaje štatistického úradu EÚ Eurostat, podľa ktorých inflácia v menovej únii minulý mesiac nečakane klesla na 0,7 %. Zostala tak hlboko pod cieľovou hodnotou Európskej centrálnej banky (ECB) tesne menej ako 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy