Výrobné ceny v Nemecku v januári klesli

Výrobné ceny v Nemecku v januári klesli, už šiesty mesiac po sebe, a najstrmšie za takmer štyri roky. To signalizuje, že aj tempo rastu spotrebiteľskej inflácie v najväčšej európskej ekonomike pravdepodobne opäť spomalí. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Z najnovších údajov spolkového štatistického úradu vyplýva, že index výrobných cien v januári 2014 medziročne klesol o 1,1 % po decembrovom znížení o 0,5 %. Ceny produktov, ktoré opustili brány nemeckých tovární, sa vytrvalo znižujú už šesť mesiacov. Ich januárový pokles je najstrmší od marca 2010 a prekonal aj odhady analytikov, ktorí očakávali, že sa výrobné ceny v Nemecku v prvom mesiaci roka znížia o 0,8 %.
Dôvodom väčšieho, ako očakávaného poklesu výrobných cien bolo zlacnenie energií, a to medziročne o 3 %. Aj ceny polotovarov sa v januári znížili o 1,8 %. Ceny spotrebiteľských produktov však v sledovanom období vzrástli o 1,2 % a kapitálové produkty zdraželi o 0,5 %.
V medzimesačnom porovnaní sa januárové ceny hotových produktov v krajine znížili o 0,1 %, zatiaľ čo ešte v decembri mierne vzrástli o 0,1 %. Analytici pritom odhadovali, že sa januárové výrobné ceny zvýšia o 0,2 %.
Odborníci pozorne sledujú výrobné ceny v Nemecku, ktoré im signalizujú, ako sa bude vyvíjať spotrebiteľská inflácia nielen v tejto krajine, ale v celej eurozóne.

Súvisiace články

Aktuálne správy