Európska investičná banka sa sťahuje z Ukrajiny, ceny dlhopisov padajú

, ČTK;ČT24 Foto:SITA

Kvôli násilnostiam na Ukrajine zmrazila Európska investičná banka (EIB) všetky svoje tamojšie aktivity. Jej prezident by totiž považoval za politicky zlý signál, ak by banka v rozbúrenej krajine naďalej pôsobila. Vyhrotenie situácie navyše spôsobilo prudký pokles ceny desaťročných dolárových dlhopisov ukrajinskej vlády, ktoré počas dňa dvakrát prekonali doterajšie rekordné minimum.

Európska investičná banka na Ukrajine poskytuje úvery malým a stredným firmám, podieľa sa na modernizácii riadenia letovej prevádzky a predĺženie trasy metra. Celková hodnota finančných kontraktov podpísaných s Ukrajinou v období 2007 až 2013 dosiahla 2,149 miliardy eur.

K zastaveniu činnosti sa prezident banky Werner Hoyer rozhodol preto, že pôsobenie inštitúcie na Ukrajine za súčasnej situácie nie je politicky vhodné. Navyše by to podľa neho bolo nezodpovedné voči ľuďom, ktorí tam pracujú.

Werner Hoyer
Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) zatiaľ činnosť na Ukrajine nepreruší, len obmedzí svoju angažovanosť. Podľa jej hovorcu to znamená, že zredukuje svoje styky a rokovania s vládou a zameria sa na súkromný sektor.

Nervozita ohľadom ďalšieho vývoja na Ukrajine sa prejavuje aj na finančných trhoch. Investori sa obávajú, že vláda nebude schopná splácať svoje záväzky. Ukrajinskej centrálnej banke totiž rýchlo dochádzajú rezervy a bez vonkajšej finančnej pomoci by sa mohla dostať do problémov. Cena dolárových dlhopisov preto klesla na nové rekordné minimum. Cena poistenia proti nesplateniu ukrajinského štátneho dlhu sa naopak vyšplhala na najvyššiu hodnotu za viac než štyri roky.

Ohľadom sľúbenej pôžičky Rusko mlčí

Ukrajina má síce sľúbený záchranný úver od Moskvy, či ale dorazí v sľúbenom čase jeho druhá časť, sa ale nevie. K dohode o pôžičke vo výške 15 miliárd dolárov v decembri dospeli ruský prezident Vladimir Putin a jeho ukrajinský náprotivok Viktor Janukovyč. Uvoľnenie druhej tranže úveru pozastavilo Rusko po tom, čo na konci januára pod tlakom protestov odstúpil ukrajinský premiér Mykola Azarov.

Anton Siluanov
Hoci ruský minister financií Anton Siluanov v pondelok povedal, že Rusko tento týždeň kúpi od Ukrajiny dlhopisy za dve miliardy dolárov, dnes sa Putinov hovorca Dmitrij Peskov vyhol odpovedi na otázku, kedy Kremeľ pošle peniaze. Povedal iba, že najdôležitejšie je ukončiť násilie. Kyjev pritom podľa vládnych zdrojov počítal s tým, že peniaze prídu už dnes.

Po utorkových stretoch medzi políciou a demonštrantami oslabuje tiež ukrajinská hrivna – voči doláru sa dostala na najnižšiu úroveň od jesene 2009.

Ceny ukrajinských dlhopisov klesajú už od novembra, kedy protivládne protesty začali. Dôvodom bolo rozhodnutie prezidenta Janukovyča nepodpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou a naopak utužiť obchodné väzby s Ruskom.

Súvisiace články

Aktuálne správy