Fitch zlepšila ratingový výhľad skupiny PSA na stabilný

Dlhodobý úverový rating na stupni B+ však naďalej odráža relatívne nízku ziskovosť a oslabenú konkurenčnú pozíciu francúzskej automobilovej skupiny, upozornila medzinárodná ratingová agentúra

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch v stredu potvrdila francúzskej automobilke PSA Peugeot Citroën (PSA) dlhodobý emisný rating (IDR) na stupni B+ a rating dlhodobých nezabezpečených záväzkov na úrovni BB-. Výhľad dlhodobého emisného ratingu agentúra zlepšila z negatívneho na stabilný. Týmto kokom reagovala na správu o poskytnutí kapitálovej injekcie v sume 3 mld. eur. Nový kapitál zníži závislosť na externom financovaní, rating na stupni B+ však naďalej odráža relatívne nízku ziskovosť a oslabenú konkurenčnú pozíciu automobilovej skupiny, uviedla agentúra vo vyhlásení.

Francúzska automobilová skupina PSA Peugeot Citroën vykázala za minulý rok stratu v sume 2,32 mld. eur. Skupina zároveň v stredu informovala, že vďaka dohode s čínskou spoločnosťou Dongfeng o poskytnutí kapitálovej injekcie v sume 3 mld. eur získa čas na zotavenie. S návratom k zisku však počíta až v roku 2016, teda s ročným oneskorením oproti predchádzajúcim plánom. PSA, Dongfeng a francúzska vláda podpísali v utorok nezáväznú rámcovú dohodu, v rámci ktorej francúzsky štát poskytne PSA 800 mil. eur. Vláda v Paríži a Dongfeng zároveň získajú po 14 % akcií francúzskej spoločnosti.

PSA Peugeot Citroën pôsobí aj na Slovensku. V Trnave má závod, ktorý je technologicky najnovším v skupine. Strategickú investíciu francúzsky koncern oznámil v januári 2003 a do začatia výroby dosiahla 700 mil. eur. V prvom štvrťroku 2009 prišla na trh novinka Citroën C3 Picasso, ktorá sa vyrába výhradne na Slovensku, pričom investície do jej výroby dosiahli ďalších 100 mil. eur. V novembri 2011 začal závod s výrobou modelu Peugeot 208.

Súvisiace články

Aktuálne správy