Európa si nesmie zvykať na lacné peniaze, tvrdí šéf Bundesbanky

Európa si nesmie zvyknúť na lacné peniaze od centrálnych bánk, vyhlásil prezident nemeckej Bundesbanky Jens Weidmann. Informovala o tom agentúra DPA.
„Každý si musí byť vedomý, že nízke úrokové sadzby nie sú trvalým stavom,“ povedal Weidmann, ktorý je tiež členom Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB), v rozhovore pre Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Občania eurozóny sa môžu podľa neho spoľahnúť, že cieľom centrálnych bánk krajín používajúcich euro je stabilná mena. „K tomu patrí aj to, že Rada guvernérov ECB zvýši svoj kľúčový úrok, keď sa objavia inflačné riziká. Potom budeme musieť včas reagovať. Zasadím sa o to,“ uviedol.
Weidmann nezdieľa aktuálne obavy z deflácie v eurozóne, ktorá by mohla mať negatívny vplyv na ekonomiku regiónu. „V najbližších rokoch nepovažujem za pravdepodobné deflačné ani inflačné scenáre,“ povedal Weidmann. Kľúčový úrok v eurozóne sa nachádza na rekordnom minime 0,25 %. Ekonómovia považujú ďalšie uvoľnenie menovej politiky v eurozóne v dohľadnom čase za možné, keďže medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien sa nachádza výrazne pod 2-% inflačným cieľom ECB. Nízke úrokové sadzby zlacňujú investície a úvery, čo podporuje ekonomiku a zvyšuje inflačné tlaky.

Súvisiace články

Aktuálne správy