Spôsob života škodí ekonomike: Španielsko chce zaraziť siesty a zmeniť časové pásmo

, iHNed Foto:SITA;photl

Zvýšime produktivitu a pomôžeme tým krajine z krízy von. Ako? Zmeníme každodenný život všetkých Španielov. Odborníci tvrdia, že na vine je čas. Chcú, aby Španielsko zmenilo časové pásmo a zaviedlo pevné pracovné hodiny. Na typické siesty by tak nebolo času.

Zatiaľ čo v iných krajinách chodia ľudia v desať večer spať, v Španielsku začínajú večerať. V rovnakom čase majú televízie prime time. Podľa niektorých štúdií sa navyše štvrtina Španielov, teda až 12 miliónov ľudí, pozerá na televíziu medzi polnocou a jednou hodinou rannou. Podľa amerického denníka The New York Times v krajine silnejú hlasy, že španielske pracovné tempo škodí tamojšej ekonomike.

V súvislosti s ekonomickou krízou v krajine teraz hrozí, že si Španieli budú musieť zvykať na iné tempo. Podľa niektorých expertov totiž bude krajina viac produktívna, keď sa adaptuje na bežné časové pásmo a pôjde súbežne so zvyškom Európy.

Pevné pracovné hodiny by pre väčšinu Španielov znamenali narušenie ich každodenného života. "Jesť v inom čase a spať v inom čase ako ostatní patrí k identite Španielov," hovorí 36-ročný zamestnanec banky Rodríguez. Sú zvyknutí na poludňajšej siesty, kedy si okrem obeda stihnú aj zdriemnuť. Po novom by mali len na obed len hodinovú pauzu."Skrátiť obedovú pauzu? Som absolútne proti. Jedna vec je jesť, druhá čerpať energiu. Naša kultúra a zvyky sú jednoducho náš spôsob života," hovorí Rodríguez. Aj on ale priznáva, že by si Španieli nemuseli dožičiť tak dlhý obedňajší spánok. "Hovorí sa, že dvadsať minút je na odpočinok dosť."

O hodinu skôr by začínal aj hlavný televízny program. A pracovný deň by dostal svoje hranice. Od deviatej do piatich, ako je to zvykom v iných krajinách.

Španielsko by navyše otočilo ručičky na hodinách o hodinu späť. Tým by sa dostalo do svojej prirodzenej časovej zóny spoločne s Portugalskom a Veľkou Britániou. Návrh na posunutie času a osemhodinový pracovný deň navrhla vláde parlamentná komisia už v septembri. Vláda odvtedy síce žiadne kroky nepodnikla, ale vyvedenie krajiny z krízy vďaka zmene času má stále viac zástancov.

" Španielsko by malo zmeniť návyky, ktoré sa ustálili v posledných 40 až 50 rokoch," hovorí Ignacio Buqueras, prezident Asociácie pre realizáciu pevných pracovných hodín. Podľa neho by bola zmena výhodná pre pracujúce matky i celé rodiny, ktoré by mohli tráviť viac času so svojimi deťmi. Zároveň by zmena pracovného tempa pomohla krajine z ekonomickej krízy. "Keby malo Španielsko rozumný časový plán, krajina by bola viac produktívna," obhajuje svoj postoj.

Podľa Asociácie sú Španieli v práci dlhšie ako Nemci. Napriek tomu ale za deň stihnú len 59 percent denných úloh. A zatiaľ čo niektorí odborníci tvrdia, že produktivita v Španielsku je príliš nízka, podľa údajov štatistického úradu EÚ Eurostat je na tom lepšie ako mnoho iných európskych krajín.

Španielsko je v súčasnosti v časovom pásme s Nemeckom, Francúzskom a Talianskom. Za druhej svetovej vojny posunul ručičky hodín diktátor Francisco Franco, aby bol čas bližšie nacistickému Nemecku. Čas upravili aj v susednom Portugalsku. To sa ale hneď po vojne vrátilo ku greenwichskému strednému času. V Španielsku si ale na nový čas zvykli predovšetkým v mestách. "Časom jednoducho ručičky na hodinách zvíťazili," uzatvára ekonóm Javier Díaz – Giménez.

Súvisiace články

Aktuálne správy