Bundesbank varuje: Nehnuteľnosti v Nemecku sú nadhodnotené!

, patria Foto:SITA

Strach z realitnej bubliny v najväčšej ekonomike eurozóny narastá. Bundesbank uviedla, že ceny domov v najväčších mestách sú nadhodnotené o 25 % a rastú nad primeranú hranicu aj v ďalších 125 mestách v krajine. V týchto oblastiach sa ceny pohybujú o 10 až 20 % nad hodnotou, ktorú by ekonomické a demografické fundamenty ospravedlňovali.

Za rozmachom dopytu po rezidenčných nehnuteľnostiach Bundesbank vidí zahraničné investície, medzinárodný dopyt, a tiež nízke náklady na pôžičky, ktoré uľahčujú financovanie kúpy. Varovanie Bundesbanky podčiarkuje nemecké obavy z príliš uvoľnenej monetárnej politiky Európskej centrálnej banky, ktorej hlavná refinančná sadzba dosahuje 0,25 %.

Nemecký trh nehnuteľností získal na atraktivite pre medzinárodných investorov po tom, čo spľasla bublina na americkom trhu a v niektorých európskych štátoch, počnúc Španielskom. Investorov do realít nahnali aj slabé výnosy iných druhov aktív. Ceny bytov v Berlíne vzrástli v rokoch 2009-2012 o 80 %. Rekordný rast potom hlási ceny domov v minulom roku. Rezidentské nehnuteľnosti zhodnotili v priemere o 4 % podľa údajov Association of German Pfanbrief Banks, ktorá zostavuje dáta na základe bankových úverov. Rast dosiahol najvyššiu hodnotu od roku 2003, kedy je asociáciou zostavovaný. Analytik Deutsche Bank Jochen Moebert sa domnieva, že ceny môžu naďalej významne rásť, pretože sa pohybujú pod úrovňou dlhodobého priemeru.

Bundesbank na vysoké ceny nehnuteľností v mestských oblastiach upozornila už vo svojej októbrovej správe. Napriek tomu podľa nej neexistovali a stále neexistuje hrozba pre finančnú stabilitu krajiny.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy