Slovákov, ktorí uverili reforme, čakajú dočasne nižšie dôchodky

, penize Foto:SITA;photl

Zdá sa to ako zlá správa pre všetkých, ktorí plánujú vziať svoj ​​dôchodkový osud do vlastných rúk. Prví slovenskí dôchodcovia, ktorí začnú na začiatku budúceho roka dostávať dôchodky z druhého piliera, budú mať penziu nižšiu, než tí, ktorí zostali v štátnom systéme. Sú jedni posledných, pre ktorých to platí.

Strednú Európu obchádza strašidlo neúčinných dôchodkových reforiem. Po Maďarsku, ktoré peniaze v penzijných fondoch znárodnilo už na začiatku vlády Viktora Orbána, sa k veľmi podobnému kroku rozhodlo aj Poľsko. Podobne ako v prípade Maďarska aj Poliakov k tomuto rozhodnutiu dotlačil zlý stav štátneho rozpočtu a verejných financií. V Česku si nová Sobotkova vláda dala likvidáciu veľmi miernej penzijnej reformy predchádzajúceho kabinetu rovno do svojho vládneho programu. A teraz sa zdá, že ďalší argument odporcom penzijnej reformy pridáva Slovensko.

Chýbajúce tri eurá

Ako v uplynulých dňoch informovalo ministerstvo práce a sociálnych vecí, dostanú v budúcom roku tí Slováci, ktorí si sporili na svoje dôchodky v druhom pilieri, po desiatich rokoch, ktoré od začiatku ich sporenia ubehlo, menej peňazí, než keby do druhého piliera nevstúpili a zostali v štátnom systéme.

"Osoba, ktorá mala štyridsať rokov zárobok na úrovni priemernej mzdy a od roku 2005 bola sporiteľom v druhom pilieri, by mala dostávať celkový dôchodok nižší približne o tri eurá v porovnaní s osobou, ktorá bola 40 rokov poistená výlučne v prvom pilieri," vyhlásil hovorca ministerstva Michal Stuška.

Podľa výpočtov denníka Pravda, môže za to dôchodková hodnota, ktorá sa na výpočte penzií podieľa spoločne s výškou zárobku a počtom odpracovaných rokov. Na výpočet jej aktuálnej hodnoty sa vydelí aktuálna priemerná mzda v treťom štvrťroku predchádzajúceho roka priemernou mzdou v rovnakom období pred dvoma rokmi. A pretože priemerná mzda na Slovensku za posledné roky rástla, vzrástla dôchodková hodnota medzi rokmi 2005 a 2014 o päťdesiat percent. O takomto zhodnotení môžu slovenské penzijné fondy len snívať.

Ani v jednom z fondov, ktoré na Slovensku pri štarte dôchodkovej reformy v roku 2004 vznikli, nie je podľa denníka Pravda aktuálna hodnota oproti počiatočnému stavu vyššia o viac než o 27 percent. Jedinou výnimkou medzi fondmi je indexový fond ING, ktorý však vznikol až v roku 2012. Zatiaľ pripisuje zhodnotenie 38 percent.

Nadopované "štátne" dôchodky

Lenže dôchodky zo štátnej Sociálnej poisťovne sú "umelo nadopované". Upozornil na to Miroslav Kozov z Allianz – Slovenskej dôchodkovej správcovskej spoločnosti. "Druhý pilier môže sporiteľom vyplácať len to, čo si reálne na svoje účty uložili," tvrdí Kozov, podľa ktorého štát z prvého piliera na rozdiel od penzijných spoločností vypláca viac, než koľko do neho dostáva. A to aj pri odpočítaní výdavkov spojených s dôchodkovou reformou. "Časť dnešných dôchodkov z prvého piliera je financovaná pôžičkami na úkor budúcnosti," dodáva Kozov.

Aj vzhľadom na zníženie počtu pracujúcich v pomere k dôchodcom bude tlak na priebežný systém stále rásť, preto je možné v budúcnosti očakávať postupné znižovanie štátnych penzií, ktoré budú z priebežného systému vyplácané. Prinajmenšom v pomere k priemernému platu. Zlaté časy štátnych dôchodkov končia. Otázkou je, ako dlho to bude trvať. Priebežný systém a jeho parametre sú totiž plne v rukách politickej reprezentácie štátu, pre ktorú sú a budú starší občania veľmi vplyvnou voličskou skupinou. To môže slovenskú vládu donútiť financovať štátne penzie z iných zdrojov, alebo zvýšiť odvodový tlak na ekonomicky aktívnu zložku obyvateľstva. Nastať ale môže aj iný, katastrofickejší scenár. Štát na udržanie dnešného podielu dôchodkov voči priemerným platom mať nebude a štátne penzie sotva vystačí na holé prežitie.

Druhý pilier pre mladých a bohatých

Táto alternatíva v druhom pilieri nehrozí. Druhý pilier ale nie je vhodný pre každého, hlavne staršiu generáciu sporiteľov. Desať rokov, najmä ak svet prejde takou turbulenciou finančných trhov, ako v rokoch 2008 a 2009, je pre uspokojivý výsledok sporenia v druhom pilieri príliš málo. A to najmä v najmenej rizikových dlhopisových fondoch. Stále tak platí, že sporenie v druhom pilieri je výhodné najmä pre skupinu nadpriemerne zarábajúcich sporiteľov, pretože tých prvý pilier "trestá" tým, že im značnú časť nadštandardných príjmov vo výpočte výšky dôchodku nezohľadní.

Druhou kategóriou, pre ktorú by sa malo sporenia na penziu v druhom pilieri vyplatiť, sú mladší sporitelia. Majú veľkú nádej, že sa im peniaze v druhom pilieri zhodnotia výraznejšie a zaistí im výrazne vyšší dôchodok, než štátny systém vo forme prvého piliera.

Súvisiace články

Aktuálne správy