Veľká Británia sa obáva dopadov dane z finančných transakcií

Veľká Británia, najväčšie finančné centrum EÚ, sa obáva, že daň z finančných transakcií nepriaznivo ovplyvní množstvo obchodníkov pôsobiacich v Londýne.

Zavedenie dane z finančných transakcií v jedenástich krajinách eurozóny bude znamenať, že hodnota úspor britských domácností poklesne o 4,4 mld. eur, hoci Veľká Británia k zavedeniu tejto dane nepristúpila. Vyplýva to zo správy spoločnosti London Economics. Veľká Británia, najväčšie finančné centrum EÚ, sa obáva, že daň z finančných transakcií nepriaznivo ovplyvní množstvo obchodníkov pôsobiacich v Londýne. Krajina sa tak obracia na európske súdy. Podľa správy bude mať zavedenie dane okamžitý efekt na hodnotu akcií a dlhopisov.

 

Správa uvádza, že zdanené aktíva by mali stratiť až do 16 % svojej hodnoty. Dopad napríklad na Taliansko by mal byť podľa správy 80 mld. eur, v Nemecku by mal byť dopad na tieto aktíva vo výške 150,6 mld. eur a v Španielsku by mal byť až 205 mld. eur. Očakáva sa však, že proti týmto údajom budú mať námietky zástancovia dane z finančných transakcií ako Nemecko či Francúzsko.

Súvisiace články

Aktuálne správy