Uvoľnenie 10,1 miliardy eur Grécku je reálnejšie

Misia Trojky, vytvorenej medzinárodnými veriteľmi Grécka, sa vráti v marci do Atén, aby dokončila posudzovanie úsporných opatrení vlády a rozhodla o uvoľnení tranže 10,1 miliardy eur pre krízou zmietanú krajinu. Taký je podľa agentúry DPA jeden zo záverov pondelkového (17. 2.) rokovania ministrov financií eurozóny v Bruseli.
Menový komisár EU Olli Rehn povedal, že misia môže splniť svoju úlohu ešte do konca mesiaca. Súčasnú previerku plnenia podmienok, ktoré stanovili veritelia gréckej vláde, začala misia vlani v septembri.
Ministri sa zhodli na tom, že sa s diskusiou o prípadnom treťom balíku medzinárodnej pomoci Grécku netreba ponáhľať. Šéf ich skupiny Jeroen Dijsselbloem uviedol, že nejestvuje nijaký naliehavý dôvod, aby sa o novom balíku rokovalo už v tomto polroku. Tým by sa malo dosiahnuť, aby euroskeptici vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP), ktoré sa uskutočnia od 22. do 25. mája, neťažili z niekoľkoročného finančného gréckeho debaklu.
Grécko má schválený úverový rámec 240 miliárd eur. EÚ skončí pomoc Aténam v tomto roku, kým Medzinárodný menový fond (MMF) bude v nej pokračovať do roku 2016.
V Bruseli sa bude dnes diskutovať aj o zavedení dane na finančné transakcie v Európe. Nemecký spolkový minister financií Wolfgang Schäuble podľa DPA prejavil sklon ku kompromisu. Povedal, že daň by sa mala realizovať po etapách, nie jednorazovo. Na osobitnom rokovaní o dani sa zúčastnia Schäuble, jeho francúzsky kolega Pierre Moscovici a ministri financií Rakúska, Belgicka, Grécka, Estónska, Talianska, Španielska, Portugalska, Slovenska a Slovinska.
Podľa diplomatov je jablkom sváru výber finančných produktov, ktoré sa budú zdaňovať, a to, kde má k ich zdaňovaniu dochádzať – či v mieste, kde ústav sídli, alebo tam, kde sa obchody fakticky uskutočnia.
Európska komisia (EK) odhadla, že daň by mala priniesť 12 krajinám do rozpočtu ročne 34 miliárd eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy