Ruská centrálna banka očakáva tohtoročný rast ekonomiky na úrovni 1,5 až 1,8 %

Ruská centrálna banka očakáva tento rok čiastočné zrýchlenie ekonomického rastu oproti roku 2013, pričom počíta s minimálnym rastom na úrovni 1,5 %. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.
Guvernérka Národnej banky Ruska Elvira Nabiullinová uviedla, že v roku 2014 počíta s hospodárskym rastom na úrovni 1,5 až 1,8 %. V prípade, že by sa vyplnila lepšia z prognóz, znamenalo by to zrýchlenie rastu o 0,5 %.
Podľa šéfky centrálnej banky tempo rastu bude do značnej miery ovplyvňovať spotrebiteľský dopyt. „Domáci dopyt bude aj naďalej základným faktorom rastu ekonomiky, ten však bude limitovaný pomalším tempom rastu príjmov, ako aj spomaľovaním tempa rastu úverov,“ uviedla Nabiullinová.
Ministerstvo ekonomického rozvoja je v porovnaní s centrálnou bankou optimistickejšie a predpokladá, že tento rok by ekonomika mohla vzrásť o 2,5 %. V roku 2013 sa hrubý domáci produkt Ruska zvýšil len o 1,3 %. To bolo najslabšie tempo rastu od recesie v roku 2009 a výrazne pod úrovňou rastu, ktorú zaznamenala ruská ekonomika počas prvých dvoch prezidentských období Vladimira Putina.

Súvisiace články

Aktuálne správy