Zeman je proti privatizácii Budvaru, Američanom hovoril, že pijú špinavú hnedú vodu

, ČTK;Právo Foto:SITA

Český prezident Miloš Zeman pri svojej návšteve v Juhočeskom kraji vyhlásil, že je proti prípadnej privatizácii národného podniku Budějovický Budvar. Vraj by sa obával, že pivovar sprivatizuje americký Anheuser Busch InBev a pivo by sa tak vyrábalo z ryže.

"Budvar je jediný národný podnik na území Českej republiky. Toto opatrenie bolo prijaté, aby zabránilo privatizácii do rúk amerického koncernu Anheuser Busch. Na svojich prednáškach v Amerike som udiveným Američanom hovoril: Vy nepijete pivo, aj keď sa tak domnievate, vy pijete dirty brown water, teda špinavú hnedú vodu," povedal zástupcom Miloš Zeman. Dodal, že Američania vedia, čo je vtip, a tak reagovali potleskom.

Podľa prezidenta by po prípadnej privatizácii Budvaru spoločností Aneuser Busch InBev hrozilo, že by sa pivo vyrábalo z ryže. "Mám silné obavy, že keby Anheuser Busch ako najsilnejší hráč na trhu privatizoval Budvar, tak tu budeme piť pivo z ryže. To sa tak totiž v Amerike robí. Pivo z ryže je veľmi chutné, ale stačí ho ochutnať raz a potom už nemusíte pokračovať. Takže by sme tu pili pivo z ryže a navyše by to oslabilo naše chmeliarstvo," je presvedčený Zeman. Doplnil, že podľa neho patrí Budvar medzi absolútnu špičky v pivovarskej výroby, ktorý dodržiava klasickú technológiu.

Anheuser – Busch InBev má v portfóliu asi 200 značiek z celého sveta, vrátane značiek Budweiser, Beck 's alebo Stella Artois. Od americkej Anheuser – Busch zdedil niekoľko dlhodobých právnych sporov s českobudějovickým Budvarom o značku Budweiser a jej rôzne obmeny. V rokoch 2000-2012 bolo definitívne ukončené 173 súdnych sporov a správnych konanach, z ktorých Budějovický Budvar vyhral 120 prípadov a desať sporov skončilo zmierom alebo remízou.

Vďaka registráciám ochranných známok Budweiser a Budweiser Budvar, ktoré patria Budějovickému Budvaru, nemôže nadnárodný koncern Anheuser – Busch InBev svoju kľúčovú značku Budweiser používať takmer v 70 krajinách.

Súvisiace články

Aktuálne správy