Verejný dlh Španielska vzrástol v roku 2013 na 94 % HDP

Španielsky verejný dlh vzrástol ku koncu minulého roka na najvyššiu úroveň od začatia evidovania údajov, keď presiahol 961 miliárd eur. Uviedla to dnes španielska centrálna banka. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
Národná banka Španielska oznámila, že štátny dlh krajiny dosiahol ku koncu minulého roka 961,6 miliardy eur. V porovnaní s rokom 2012 to znamená rast takmer o 77 miliárd eur. Napriek tomu je to čiastočne pozitívny výsledok, keďže dlh takto predstavuje 94 % hrubého domáceho produktu (HDP), zatiaľ čo vláda počítala za minulý rok s dlhom mierne vyšším, konkrétne na úrovni 94,2 % HDP.
Vláda zároveň predpokladá, že štátny dlh dosiahne svoje maximum v roku 2015, prípadne v roku 2016, keď by sa mal pohybovať okolo 101 % HDP. Neskôr by však mal začať pomaly klesať.
Pred nástupom finančnej krízy patrilo Španielsko ku krajinám s najnižším štátnym dlhom v Európskej únii. V roku 2007 dosahoval len okolo 36 % HDP. Situáciu ale zmenila svetová finančná kríza, ktorá otriasla finančným sektorom a krajina musela požiadať o zahraničnú pomoc pre svoje banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy