ČSOB sa bude sťahovať, novú centrálu v Bratislave postaví J&T

, DTZ Foto: zuckermandel

Pre väčšinu spoločností združených v skupine ČSOB znamená vybudovanie novej centrály sťahovanie. Súčasťou transakcie je preto aj predaj existujúceho portfólia ôsmich nehnuteľností, ktoré sa väčšinou nachádzajú na atraktívnych miestach Bratislavy. ČSOB si ponechá iba priestory na námestí SNP, päť budov odkúpi v rámci transakcie priamo J&T Real estate.

Bezmála päť rokov trval proces prípravy a výberu novej centrály finančnej skupiny ČSOB v Bratislave. Jedna z najväčších kancelárskych transakcií posledných rokov na slovenskom bola uzavretá na prelome roka. Centrála aj niekoľko dcérskych a sesterských firiem s celkom cca 1 200 zamestnancami sa budú sťahovať do nového sídla o veľkosti cez 21 000 m2 nadzemných plôch, ktoré v rámci projektu Zuckermandel v centre slovenského metropoly neďaleko Dunaja a pod Bratislavským hradom postaví spoločnosť J&T Real estate.

Nové sídlo bude podľa Daniela Kollára, generálneho riaditeľa Finančnej skupiny ČSOB, slúžiť aj ako finančne – poradenské centrum pre klientov a partnerov. "Preto sme trvali na tom, aby bolo vybrané miesto dostupné zo všetkých strán Bratislavy, a to mestskou hromadnou dopravou, pešo alebo aj na bicykli."

Nové sídlo ČSOB predstavuje de facto polovicu medziročného rastu bratislavského trhu kancelárskych priestorov v posledných rokoch. Priemerná ročná nová ponuka v posledných 4 rokoch predstavovala 56 000 m2, zatiaľ čo pred krízou to bolo 139 000 m2 ( 2006 – 2009 ). Najvyššie dosahované nájomné zostáva v Bratislave stabilne na 13,50-15 EUR / m2 v nových budovách v centre, v historických výnimočne až 17 eur / m2. Vo vnútornom meste potom osciluje medzi 10,5-12,5 EUR / m2 a v okrajových častiach medzi 8-10 eur / m2.

Bratislavský kancelársky trh ovláda relatívne malý počet aktívnych hráčov. Medzi najvýznamnejšie developerov patrí HB Reavis (BBC, BCB, Apollo BC, Forum BC atď ), ktorý po výraznom nástupe a expanzii v Bratislave sa už veľmi dobre etabloval aj v Prahe. Ďalej J&T Real estate (Westend biznis zóna, River Park, Tower 115 a teraz aj centrála ČSOB v Zuckermandel), Penta Investments (Digital Park), nasledovaní spoločnosťami Lindner (Galvaniho BC) alebo Trigranit (Millenium Tower, Lakeside Park). Domáci silní developeri ako HB Reavis, J&T Real estate a Penta financujú projekty primárne z vlastnej equity.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy