Japonská ekonomika v uplynulom štvrťroku vzrástla o 1 %

Japonská ekonomika rástla aj vlani v poslednom štvrťroku, ale vzhľadom na zníženie záujmu o výrobky japonských firiem v zahraničí bol prírastok hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny nižší, než očakávali národohospodári. Agentúra DPA informuje, že podľa dnešnej správy vlády prírastok HDP v októbri až decembri 2013 dosiahol reálne medziročne 1 %. Tretie najsilnejšie hospodárstvo sveta zaznamenalo vzostup štvrtý štvrťrok po sebe.
Experti však predpokladali, že prírastok dosiahne 2 %. Teraz začali pochybovať, či je japonská ekonomika dosť silná na to, aby sa mohla od apríla zvýšiť spotrebná daň. Niektorí sa domnievajú, že po jej vzostupe môže dôjsť k oslabeniu konjunktúry a zníženiu rastu tempa súkromnej spotreby. Jej podiel na japonskom HDP zostáva na úrovni takmer 60 % a vo 4. štvrťroku 2013 dosiahla prírastok 0,5 %; a to len preto, lebo časť spotrebiteľov sa rozhodla kúpiť mnohé tovary ešte pred úpravou spotrebnej dane.
V apríli, ktorý je v Japonsku prvým mesiacom nového hospodárskeho roka, by sa mala spotrebná daň zvýšiť z 5 na 8 %.
Vlani v poslednom štvrťroku vzrástol japonský export len o 0,4 %. Jeho slabý vzostup súvisel najmä s oslabením záujmu o japonskú produkciu v Spojených štátoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy