Krízové štáty eurozóny majú zdravé banky, tvrdí Regling

Šéf trvalého eurovalu Klaus Regling neočakáva, že stresové testy bánk v krajinách, ktorým eurozóna poskytla krízové programy, prinesú nepríjemné prekvapenia

Šéf Európskeho mechanizmu pre stabilitu (ESM) Klaus Regling nepredpokladá, že stresové testy bánk v krajinách eurozóny zasiahnutých dlhovou krízou prinesú nepríjemné prekvapenia. Banky v Španielsku, Portugalsku, na Cypre, v Grécku a Írsku sú v „pomerne dobrom stave“ a žiadne „veľké prekvapenia neočakávam“, povedal Regling v rozhovore pre pondelňajšie vydanie denníka Süddeutsche Zeitung. Krajiny, ktorým eurozóna poskytla krízové úverové programy, profitujú zo silnejšieho exportu a nastupujúceho rastu ekonomiky, dôležité však je, aby pokračovali v reformách, dodal šéf trvalého ESM.

Zhruba 130 najväčších bán k v Európe má od novembra tohto roku podliehať priamej kontrole zo strany Európskej centrálnej banky (ECB). Úverové ústavy sa predtým musia podrobiť záťažovým testom, ktoré preveria ich schopnosť odolávať budúcim krízam. Centralizácia bankového dohľadu pod záštitou ECB je súčasťou projektu európskej bankovej únie. Ďalšími piliermi sú jednotný systém riešenia problémov bánk vo finančných ťažkostiach a celoeurópsky systém poistenia vkladov.

Súvisiace články

Aktuálne správy