Rizikové pri výbere DPH sú poľnohospodárstvo, stavebníctvo aj obchod

Najrizikovejšie sektory v oblasti výpadku dane z pridanej hodnoty (DPH) sú poľnohospodárstvo, stavebníctvo, veľkoobchod, maloobchod a stravovanie. Vyplýva to z predbežných výsledkov analýzy, ktorú vypracoval Inštitút finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií (MF) SR v spolupráci s Medzinárodným menovým fondom (MMF).
Odhad tzv. daňovej medzery, na ktorom je analýza postavená, je alternatívnym pohľadom na efektívnosť výberu daní. Ide o rozdiel medzi skutočne zaplatenou daňou a daňou, ktorá mala byť zaplatená, ak by všetci priznali svoje aktivity v súlade s platnou legislatívou.
„Medzera na DPH poklesla zo 40 % v roku 2012 na odhadovaných 36 % v minulom roku. Pre porovnanie, je to približne úroveň dosiahnutá v roku 2009,“ konštatuje IFP. Okrem spomínaných rizikových sektorov podľa analytikov rezortu financií prekvapivo zle v hodnotení dopadli aj profesionálne služby, kam patria architekti, audítori či reklamné agentúry.
Podrobné sektorové údaje, upozorňuje IFP, sú však k dispozícii len s veľkým časovým oneskorením. Výsledky analýzy vychádzajú z tabuliek ešte za rok 2009. Aktualizované budú čoskoro o údaje za rok 2010, ktoré sú už tiež k dispozícii, avizuje inštitút.

Súvisiace články

Aktuálne správy