Agentúra Fitch zhoršila výhľad ratingu Chorvátska na negatívny

Ratingová agentúra Fitch dnes zhoršila výhľad ratingu Chorvátska zo stabilného na negatívny. Odôvodnila to zhoršením stavu jeho financií. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Fitch zároveň potvrdila Chorvátsku rating dlhodobých záväzkov v zahraničnej mene na úrovni BB+, čo je jeden stupeň pod investičným pásmom. Zhoršenie výhľadu však znamená, že Fitch môže v budúcnosti znížiť Chorvátsku aj ratingovú známku.
Agentúra pripomína, že Chorvátsko zápasí s recesiou a s vyše 20-% nezamestnanosťou, čo komplikuje vláde snahu o konsolidáciu verejných financií. Navyše, kabinet v Záhrebe na rozdiel od susedov v regióne stráca chuť zavádzať tvrdé škrty vo výdavkoch a reformy. Úsporné opatrenia, ktoré Chorvátsko prijalo, nie sú podľa Fitch dostatočné.
Záhreb pritom sľúbil Európskej únii, že zníži schodok v rozpočte v tomto roku na povolenú úroveň 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) a postupne stlačí vládny dlh pod hranicu 60 % HDP. Údaje za minulý rok ešte nie sú zatiaľ známe, ale vládny dlh Chorvátska sa za prvých 10 mesiacov vlaňajšieho roka zvýšil na 61,3 % HDP a schodok v rozpočte krajiny bol v novembri 2013 na úrovni zhruba 5,5 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy