Grécka ekonomika klesla v 4. kvartáli o 2,6 %

Pokles gréckej ekonomiky sa na konci vlaňajška spomalil. Informovali o tom agentúry DPA a RTTNews. Grécky hrubý domáci produkt (HDP) v trojmesačnom období od októbra do konca decembra 2013 v porovnaní s rovnakým obdobím pred rokom klesol o 2,6 % po 3-% znížení v 3.

Pokles gréckej ekonomiky sa na konci vlaňajška spomalil. Informovali o tom agentúry DPA a RTTNews.
Grécky hrubý domáci produkt (HDP) v trojmesačnom období od októbra do konca decembra 2013 v porovnaní s rovnakým obdobím pred rokom klesol o 2,6 % po 3-% znížení v 3. štvrťroku a 3,7-% znížení v 2. kvartáli, uviedol vo svojom prvom odhade grécky štatistický úrad. Experti však počítali s tým, že sa tempo poklesu spomalí až na 2 %.
Grécke ministerstvo financií odhaduje, že za celý vlaňajšok domáca ekonomika klesla o 3,7 %, čo je menej, ako sa doteraz predpokladalo. Konečné čísla za rok 2013 budú k dispozícii až na konci marca. Experti predpokladajú, že tento rok by sa grécka ekonomika mohla dostať z recesie a mierne vzrásť (o 0,6 %).
Štatistický úrad v separátnej správe uviedol, že grécke spotrebiteľské ceny v januári medziročne klesli o 1,5 % po 1,7-% znížení v decembri 2013. Medzimesačne sa index spotrebiteľských cien znížil o 1,2 % po 0,9-% poklese v decembri.

Súvisiace články

Aktuálne správy