Mobilizácia súkromných dôchodkov: Siahne nám EÚ na úspory?

, Reuters;zerohedge Foto:SITA

Úspory 500 miliónov občanov Európskej únie by mohli byť použité na financovanie dlhodobých investícií na podporu ekonomiky a pomôcť zapchať škáry, ktoré tu zostali po bankovom sektore počas krízy. Nepríjemnú správu z dokument EÚ priniesla agentúra Reuters.

EÚ hľadá spôsoby, ako odstaviť dvadsaťosmičku od jej silnej závislosti na bankovom financovaní. Hľadá alternatívne spôsoby financovania malých firiem, pre infraštruktúrne projekty a ďalšie investície. "Hospodárska a finančná kríza narušila schopnosť finančného sektora smerovať finančné prostriedky do reálnej ekonomiky, najmä na dlhodobé investície," uvádza sa v dokumente EÚ.

Európska komisia pravdepodobne v druhej polovici tohto roka požiada o vyjadrenie sa k návrhu bezpečnostnú zložku European Insurance and Occupational Pensions Authority, aby pomohla vypracovať takú legislatívu, ktorá umožní vo väčšej miere "mobilizovať osobné dôchodkové sporenia pre dlhodobé financovanie," píše sa v dokumente.

Banky sa sťažujú, že po skončení krízy musia podľa nových pravidiel držať oveľa väčšie bezpečnostné záruky v podobe kapitálu a likvidity. Dokument uvádza, že "vhodnosť" pravidiel EÚ preskúma v priebehu najbližších dvoch rokov.

O možnej konfiškácii vkladov drobných sporiteľov z EÚ na spôsob Cypre sa nehovorí prvýkrát. Teraz sa zdá, že sa tieto obavy začínajú napĺňať. V dokumente EÚ nie je spomenuté, že úspory Európanov budú na uvedené účely využité úplne nedobrovoľne, len na základe uváženia únie. Inými slovami, autority konečne pripúšťajú, že ECB v posledných piatich rokoch zlyhala v ozdravovaní finančného systému, ale prečo nenazývajú veci pravými menami? "Mmobilizácia " vkladov je len spoločensky prijateľnejší výraz pre " konfiškáciu ".


 

Do konca roka EÚ dokončí štúdiu uskutočniteľnosti spustení plánovaného sporiaceho účtu EÚ. Ten by mal byť otvorený drobným investorom, ktorých peniaze budú vytvárať spoločný fond využiteľný pre investície do malých podnikov. Úradníci sa pravdepodobne inšpirovali v USA nedávno spusteným kolektívnom sporiacom dôchodkovým inštrumentom s "bezrizikovým a garantovaným výnosom" známym pod skratkou Myra. "Keď sa firmy zdráhajú míňať peniaze na kapitálových výdavkoch, prečo by za ne neinvestovali Európania – či chcú, alebo nie!" komentuje situáciu lakonicky server Zero Hedge, známy svojou záľubou v kontroverzných témach na hranici konšpirácie.

Komisia takisto plánuje preštudovať tento rok, či sú potrebné zmeny pre napomáhanie financovania malých a stredných podnikov tým, že sa vytvorí transparentný sekundárny trh pre obchodovanie podnikových dlhopisov v EÚ.

Medzi ďalšie kroky na zvýšenie financovania EÚ patrí aj pomoc tzv. davovému financovaniu, kde mnoho ľudí prispieva relatívne malou sumou peňazí na vytvorenie značnej finančnej rezervy.

Dokument hovorí aj o investoroch a správcoch portfólií, navrhne zmenu predpisov EÚ o právach akcionárov, aby "zabezpečili lepšie zverejňovanie hlasovacích politík inštitucionálnych investorov".

Súvisiace články

Aktuálne správy