Inflácia v Číne stagnovala v januári na úrovni 2,5 %

Ročná miera inflácie v Číne v januári stagnovala a udržala sa na najnižšej úrovni od mája minulého roka, čo zmiernilo tlak na čínskych lídrov snažiacich sa o ekonomické reformy. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews.
Čínsky štatistický úrad dnes zverejnil, že spotrebiteľské ceny vzrástli v januári oproti rovnakému mesiacu predchádzajúceho roka o 2,5 %, čo je rovnaké tempo medziročného rastu, aké zaznamenali v decembri.
Navyše, rast politicky citlivých cien potravín sa v prvom mesiaci tohto roka spomalil na 3,7 % oproti 4,1-% medziročnému rastu v decembri. Pod spomalenie sa podpísal najmä pokles cien bravčového mäsa, ktoré klesli o 4,3 %.
Tento vývoj znižuje tlak na čínsku vládu a umožňuje jej sústrediť sa na rozsiahle ekonomické reformy s cieľom zefektívniť ekonomiku a udržať rast príjmov. Nízka inflácia okrem toho vytvára Pekingu dostatočný priestor na ďalšiu podporu ekonomiky, ak by sa tempo rastu príliš spomalilo. V roku 2013 vzrástla čínska ekonomika len o 7,7 %, čo je rovnaké tempo rastu ako v roku 2012 a zároveň najslabší rast od roku 1999.

Súvisiace články

Aktuálne správy