Spotrebiteľské ceny v Číne v decembri posilnili o 2,5 %

V medzimesačnom porovnaní v decembri spotrebiteľské ceny vzrástli o 0,3 %.

Rast cien v Číne meraný indexom spotrebiteľských cien (CPI) dosiahol v decembri v medziročnom porovnaní úroveň 2,5 % Informoval o tom štatistický úrad v krajine. Ceny posilnili o 2,5 % aj vo vidieckych oblastiach a taktiež aj v mestách. Výrazný nárast zaznamenali ceny potravín, ktoré posilnili o 4,1 %, pričom ceny ostatných tovarov posilnili o 1,7 %. Spotrebné tovary zdraželi v sledovanom období o 2,2 %, pričom ceny služieb poskočili o 3,3 %. Za celý rok 2013 spotrebiteľské ceny rástli o 2,6 %.

V medzimesačnom porovnaní v decembri spotrebiteľské ceny posilnili o 0,3 %, pričom týmto tempom rástli ceny v mestách aj vo vidieckych oblastiach. Ceny potravín v porovnaní s novembrom posilnili o 0,6 %, ceny ostatných tovarov vzrástli o 0,1 %. Ceny spotrebiteľských tovarov vzrástli o 0,4 % a ceny služieb ostali nezmenené.

Z januárového prieskumu agentúry Reuters vyplýva, že čínska ekonomika by mala v tomto roku posilniť o 7,4 %. Tento rast je rýchlejší, než v ktorejkoľvek inej veľkej ekonomike zároveň je to však najmiernejšie tempo rastu za posledných štrnásť rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy