Maloobchodné tržby v USA v januári prekvapujúco klesli

Maloobchodné tržby v USA v januári prekvapujúco klesli a dosiahli najnižšiu úroveň za 10 mesiacov. To signalizuje, že výdavky domácností sa v úvode roka znížili. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg s odvolaním sa na údaje, ktoré dnes zverejnilo americké ministerstvo obchodu.
Podľa najnovších štatistík sa januárové tržby amerických maloobchodníkov znížili o 0,4 % v porovnaní s decembrom, keď po revízii klesli o 0,1 %. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg pritom predpovedali, že tržby budú stagnovať, keďže podľa rýchleho odhadu sa mali v decembri zvýšiť medzimesačne o 0,2 %.
Jedným z dôvodov poklesu tržieb bolo mrazivé počasie, chladnejšie, ako býva v tomto ročnom obdobní, pre ktoré Američania radšej zostali doma a obmedzili nákupy. Ale aj spomalenie tvorby nových pracovných miest a rastu platov sa zrejme odrazilo na slabších výdavkoch domácností.
Maloobchodné tržby bez započítania nestálych položiek, ako je predaj áut, benzínu, stavebných materiálov a potravín, teda tzv. jadrové tržby, v januári klesli medzimesačne o 0,3 %. To bol rovnaký pokles ako v decembri.
Tohoročný január bol v USA najchladnejší za uplynulé tri roky, pričom nádielka snehu štvornásobne prekročila priemernú úroveň.

Súvisiace články

Aktuálne správy