K nulovej inflácii v januári prispel najmä pokles regulovaných cien

Mierne pomalší medziročný rast celkovej cenovej hladiny v SR v porovnaní s očakávaniami bol podľa analytikov Národnej banky Slovenska (NBS) výsledkom pomalšej dynamiky cien trhových služieb a regulovaných cien. Z údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR vyplýva, že inflácia v januári 2014 klesla na 0 % a dosiahla historické minimum.
„Uvedený vývoj bol čiastočne kompenzovaný rýchlejším rastom cien potravín,“ konštatujú analytici centrálnej banky. Ceny potravín v januári zaznamenali výrazný rast po šiestich mesiacoch kontinuálneho poklesu. „Pravdepodobne sa tak potvrdilo tvrdenie o „predvianočnom“ prechodnom zlacnení potravín a nealkoholických nápojov,“ dodávajú. Práve ceny nealkoholických nápojov rástli najvýraznejšie v rámci cien obchodovateľných tovarov.
Očakávaný bol podľa analytikov NBS pokles cien elektrickej energie a plynu. Naopak, oproti predpokladom nerástli ceny tepla, pomalšie stúpali ceny dopravy, vodného a stočného. Nižší rast cien trhových služieb v januári v porovnaní s očakávaniami bol ovplyvnený najmä pomalším rastom cien bývania, služieb hotelov, kaviarní a reštaurácií.
Analytici NBS na základe aktuálnych údajov predpokladajú v tomto roku prostredie veľmi nízkej inflácie. Riziko mierneho poklesu cien je podľa nich najvyššie vo februári a marci, v prípade medzimesačnej stagnácie cenovej hladiny by mala byť medziročná inflácia nulová. „Hlavnými faktormi nízkej inflácie v prvom polroku 2014 budú nízke ceny energií, nízka dynamika cien trhových služieb a nízka dynamika cien potravín.“ Rast inflácie očakávajú analytici v druhej polovici roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy