Rast cien v SR je na historickom minime

Medziročná inflácia na Slovensku zaznamenala v januári 2014 historicky najnižšiu úroveň od roku 1989. K zastaveniu rastu cien prispeli podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka najmä regulované ceny energií v oblasti bývania, a to najmä ceny elektriny, ktoré medzimesačne klesli o 6,1 % a ubrali tak z inflácie takmer tri desatiny.
Spotrebiteľské ceny vzrástli v januári 2014 podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR v porovnaní s decembrom minulého roka o 0,2 %. Oproti januáru 2013 ostali ceny nezmenené. „Neplatí to síce pre každú jednotlivú položku, ale v priemere typický spotrebiteľ nemusí platiť ani o cent viac,“ zhodnotil analytik spoločnosti Home Credit Slovakia Michal Kozub s tým, že rástli najmä ceny potravín, ale veľmi voľným tempom. Zdraženie o 0,9 % označuje za minimálne vďaka vysokej porovnávacej základni z minulého roka.
Ľubomír Koršňák si myslí, že k spomaleniu dopytovej inflácie čiastočne prispeli aj povianočné zľavy. „Príkladom môže byť kategória odevov a obuvi, kde ceny v porovnaní s decembrom klesli o 1,9 %, čo bol najvýraznejší januárový pokles cien minimálne od roku 2002.“
Analytici predpokladajú, že inflácia zotrvá na nízkych úrovniach aj v nasledujúcich mesiacoch, mierne zrýchlenie očakávajú najskôr v druhej polovici roka. „Riziko deflácie je stále prítomné, predpokladáme však, že ceny by si mali udržať mierny medziročný rast a svoje dno medziročná inflácia dosiahla už v januári,“ priblížil Koršňák.
„Pokiaľ by ale došlo k tomu, že spotrebitelia budú odkladať nákupy preto, že budú vyčkávať na ďalšie zlacňovanie a výhodnejšie ceny, môže to celú ekonomiku podkopať a spomaliť,“ upozornil Kozub.

Súvisiace články

Aktuálne správy