Z našich športových úspechov majú radosť aj obchodníci

, Poštová banka Foto:SITA

Hokejománia, Saganománia či Cibulkománia. Vrcholné športové podujatia, akým sú aj Olympijské hry, majú vplyv na celú našu ekonomiku.

S každým víťazstvom či postupom do ďalšieho kola sa k fanúšikovskému ošiaľu pridáva čoraz viac ľudí. Pribúdajú diváci doma v obývačkách, v práci, baroch, ale aj v samotnom dianí športových zápolení. Najmä reštaurácie a bary majú športové podujatia v obľube. Na Slovensku je pomerne rozšírené sledovanie športových zápolení v spoločnosti a veľmi obľúbenými miestami sú popri obývačkách aj reštaurácie, bary či krčmy. Obchodníci, ktorí sledovanie športových prenosov umožňujú, sa preto zväčša v týchto obdobiach môžu tešiť aj z vyšších tržieb.

Hoci napríklad zápasy našich hokejistov v základnej skupine sa na Olympiáde odohrajú v skorších hodinách, než na aké sme zvyknutí, víkendová porcia zápasov dáva šance aj prevádzkovateľom rôznych „pubov“. No a čím dlhšie budú Slováci „v hre“, tým viac to obchodníci budú môcť pocítiť aj na svojich tržbách.

Aj keď niektoré zápolenia slovenských športovcov na olympiáde v Soči prebiehajú počas pracovnej doby, nepredpokladáme, že by sa to prejavilo na fungovaní firiem. Zamestnanci ale isto ocenia, keď im zamestnávateľ umožní sledovať spolu s kolegami súboje našich športovcov aj počas pracovnej doby.

Úspechy slovenských športovcov tešia aj tých obchodníkov, ktorí ponúkajú športové potreby, dresy, doplnky či suveníry. V lete 2013 sa len tak zaprášilo po zelených tričkách, v súčasnosti stále doznieva záujem fanúšikov o tenis a v súvislosti s olympiádou sa do popredia derie biatlon či hokej.

Olympiádou sa však príležitosti fandiť „našim“ nekončia. Tohtoročné Majstrovstvá sveta v hokeji sa uskutočnia v priebehu mája v bieloruskom Minsku. Oči nalepené na obrazovkách však budú mať tento rok športoví fanúšikovia aj o mesiac neskôr, kedy sa v Brazílii uskutočnia Majstrovstvá sveta vo futbale, hoci tentoraz bez slovenskej účasti. A už v júli sadnú na bicykle slovenskí zástupcovia v slávnom Tour de France. No a kto preferuje tenis, ten sa do konca roka dočká ešte troch grandslamových turnajov. Vrcholných športových podujatí je tak tento rok na programe požehnane. Z vyššieho dopytu by sa preto opäť mohli tešiť aj naši výrobcovia televízorov, ktorí v roku 2013 zaznamenali mierny medziročný pokles svojej produkcie.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy