Belgická KBC vykázala v štvrtom kvartáli stratu 294 mil. eur

Popísala sa pod to jednorazová opravná položka v sume 775 mil. eur súvisiaca s írskym úverovým portfóliom.

Belgická finančná skupina KBC vykázala v štvrtom kvartáli čistú stratu 294 mil. eur. Popísala sa pod to jednorazová opravná položka v sume 775 mil. eur súvisiaca s írskym úverovým portfóliom, ktorú už ohlásila v závere tretieho kvartálu. Čistý strata skupiny tak bola nižšia, než očakávali analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters v sume 306 mil. eur. Čistý zisk jej belgickej dcéry klesol v štvrtom kvartáli na 376 mil. eur zo sumy 391 mil. eur v predchádzajúcom kvartáli. Popísal sa pod to nižší objem poskytnutých úverov a vkladov zákazníkov.

Objem úverov a vkladov českej divízie banky KBC výrazne vzrástol, avšak jej čistý zisk v dôsledku oslabenia českej koruny klesol na 119 mil. eur z sumy 157 mil. eur v treťom kvartáli. Divízia KBC, ktorá zahŕňa aj jej podnikanie na Slovensku, v Bulharsku, Maďarsku a Írsku, vykázala stratu 731 mil. eur. Hodnota úverového portfólia banky v Írsku sa ku koncu minulého roka zmenšila na 15,3 mld. eur zo sumy 15,5 mld. eur ku koncu tretieho kvartálu.

Do skupiny KBC patrí slovenská ČSOB, pričom belgická skupina vlastní v slovenskej banke 100-percentný podiel na hlasovacích právach. ČSOB do konca roka 2007 pôsobila na Slovensku ako pobočka zahraničnej banky. Od 1. januára 2008 sa stala samostatnou akciovou spoločnosťou s vlastným predstavenstvom.

Súvisiace články

Aktuálne správy