Zamestnanci, požiadať firmu o zúčtovanie dane môžete už len dva dni

Zamestnanci, ktorí v minulom roku poberali zdaniteľné príjmy len zo zamestnania, teda zo závislej činnosti, môžu svojho zamestnávateľa požiadať o ročné zúčtovanie preddavkov na daň.

Zamestnanci, ktorí v minulom roku poberali zdaniteľné príjmy len zo zamestnania, teda zo závislej činnosti, môžu svojho zamestnávateľa požiadať o ročné zúčtovanie preddavkov na daň. Je potrebné, aby tak urobili najneskôr do pondelka 17. februára.
"Ak zamestnanec o zúčtovanie zamestnávateľa nepožiada, má povinnosť sám podať daňové priznanie typu A v termíne do 31. marca tohto roku," upozorňuje hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.
"Ak niekto mal v zdaňovacom období 2013 viacerých zamestnávateľov súčasne alebo postupne, môže požiadať o vykonanie ročného zúčtovania posledného, u ktorého si uplatňoval nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka. V prípade, že si nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka neuplatňoval u žiadneho zamestnávateľa, môže o ročné zúčtovanie preddavkov požiadať ktoréhokoľvek z nich," popisuje Macíková.

O ročné zúčtovanie preddavkov na daň za rok 2013 môže požiadať zamestnanec aj svojho bývalého zamestnávateľa, ktorý mu v zdaňovacom období 2013 vyplácal mzdu.
Zamestnanci, ktorí chcú sami podať daňové priznanie, dostanú od zamestnávateľa potvrdenie o zárobku. "Zamestnávateľ je povinný za obdobie, za ktoré vyplácal zamestnancovi zdaniteľnú mzdu, to znamená za rok 2013, a ten nepožiadal o vykonanie ročného zúčtovania, vystaviť a doručiť mu v termíne do 10. marca 2014 tlačivo Potvrdenie o zdaniteľných príjmoch zo závislej činnosti, o preddavkoch na daň, o daňovom bonuse na vyživované dieťa za zdaňovacie obdobie roka 2013," doplnila Macíková. Všetky potrebné tlačivá sú zverejnené na www.financnasprava.sk.

Súvisiace články

Aktuálne správy