Exodus bankárov: Nielen Goldman Sachs opúšťajú veľké nádeje

, E15 Foto: SITA

Úspešným bankárom už prekážajú mantinely regulácie. Čoraz častejšie opúšťajú svojich významných zamestnávateľov, aby namiesto toho, aby museli spravovať peniaze banky za čoraz prísnejších podmienok, volia hedžové fondy.

Od prvého pracovného pohovoru v roku 1998 trvalo Ashok Varadhanovi iba štyri roky, než sa stal v 29 rokoch partnerom legendárnej investičnej banky Goldman Sachs. Teraz patrí s platom vysoko presahujúcim desať miliónov dolárov ročne k najlepšie plateným manažérom inštitúcie a je súčasťou najužšieho vedenia banky. Goldman Sachs napriek tomu nemá jeho priazeň vôbec istú. Rad jeho kolegov s podobným profesijným profilom totiž pri cestách za ružovejšími zajtrajškami rýchlo balí kufre a odchádza z bankovníctva.

Zatiaľ posledným z nich je Leland Lim, doteraz riadiaci obchodovanie v ázijsko – pacifickej oblasti. Len tridsaťsedemročný trader odišiel v januári od Goldmanov po dvadsiatich rokoch svojej kariéry, aby založil vlastný ​​hedžový fond. Je jedným z mladých dravcov, ktorým začína byť bankové prostredie príliš obmedzené.

Na pílu totiž stále viac tlačí regulácia a nedovoľuje obchodníkom púšťať sa do riskantných, zato ale potenciálne najvýnosnejších obchodov.
"Rad obchodníkov si radšej založí vlastnú hedžový fond a spravuje peniaze tretích strán, ako by obchodovali s peniazmi svojej banky v úzkych mantineloch spolitizovanej regulácie," uvádza Peter Douglas zo singapurskej pobočky obchodníka s akciami GFIA.

Regulácia spustila v Goldman Sachs takmer obchodnícky exodus. Februárovými utečencami sú šéf obchodov pre Európu a rozvíjajúce sa trhy Umberto Paloma a expert na obchody s dolárovými swapy Jonathan Tipermas. Cieľovou stanicou oboch bývalých bankárov sa stane hedžový fond Citadel. Ten je známy tým, že svoje rady kľúčových zamestnancov s obľubou posilňuje o bývalých bankárov. Vďačnou personálnou zásobárňou fondu sa tak po roku 2008 stali zbehlí obchodníci z JP Morgan, Bank of America, ale napríklad aj švajčiarskej Credit Suisse.

Súvisiace články

Aktuálne správy