V stredu o novele o poskyvateľoch zdravotnej starostlivosti

Zariadenia sociálnych služieb sa podľa navrhovanej novely zákona možno dočkajú, že časť zdravotných výkonov, ktoré poskytujú klientom, im budú platiť zdravotné poisťovne.

Vláda by mala v stredu rokovať o návrhu novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Zariadenia sociálnych služieb (ZSS) sa podľa navrhovanej novely zákona možno dočkajú, že časť zdravotných výkonov, ktoré poskytujú klientom, im budú platiť zdravotné poisťovne (ZP). Ministerstvo zdravotníctva (MZ) navrhuje, aby sa zo zdrojov verejného zdravotného poistenia uhrádzala ošetrovateľská starostlivosť v ZSS, ako i v zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Takto financovaných má byť deväť zdravotných výkonov. „V tejto súvislosti sa upravuje nová forma poskytovania zdravotnej starostlivosti, ktorou je ošetrovateľská starostlivosť v zariadeniach sociálnych služieb,“ konštatuje rezort v dôvodovej správe.

Zdravotné poisťovne môžu v súčasnosti uzatvárať zmluvy len s poskytovateľmi zdravotnej a lekárenskej starostlivosti, kam sociálne zariadenia nepatria. Po novom by mohli podpisovať zmluvy už aj s nimi. Na rozpočty poisťovní bude mať návrh MZ však negatívny dopad. Rezort nateraz nevie presne vyčísliť náklady, keďže nie je známy presný počet tých, ktorí budú prijímateľmi ošetrovateľskej starostlivosti v ZSS. Na základe auditu rezortu práce však predpokladá, že suma bude predstavovať vyše 2,6 mil. eur ročne.

Súvisiace články

Aktuálne správy