Dve ruské banky prišli o licenciu

Ide o spoločnosti Eurotrust a LINK-bank. Banky totiž nevytvárali dostatočné rezervy na problémové úvery a obe boli zapletené do "pochybných operácií“

Ruská centrálna banka odobrala licencie dvom menším bankám. Ide o spoločnosti Eurotrust a LINK-bank. Tieto opatrenia sú súčasťou snahy o očistenie bankového sektora v krajine. Centrálna banka sa tiež snaží zabrániť praniu špinavých peňazí.

 

V Rusku pôsobí viac ako 900 bánk, sú prevažne malé a mnohé z nich sú podozrivé z toho, že napomáhajú tieňovej ekonomike. Minulý rok sa na post šéfky ruskej centrálnej banky dostala Elvira Nabiullinová a jasne uviedla, že chce sprísniť bankový dohľad. Ruská centrálna banka v utorok informovala, že banka Eurotrust prišla o licenciu, pretože zlyhávala pri plnení si svojich povinností voči veriteľom a aj voči majiteľom účtov. Banka navyše nevytvárala dostatočné rezervy na krytie prípadných strát z úverov.

LINK-bank taktiež zlyhávala pri tvorbe rezerv a obidve spoločnosti boli zapletené to "pochybných operácií“. Obe banky patria do systému ochrany vkladov, v rámci ktorého vklady do určitej výšky garantuje štát v prípade, že banky zbankrotujú.

Súvisiace články

Aktuálne správy