Bývalý bankár švajčiarskej UBS: Pomáhal som Američanom ukryť peniaze

, ČTK Foto:SITA

Bývalý bankár švajčiarskeho finančného domu UBS Martin Lack, ktorý je v Spojených štátoch obvinený z napomáhania daňovým únikom bohatých Američanov, prizná svoju vinu. Dohodol sa na tom s prokurátorom.

Vyplýva to podľa agentúry Reuters z dokumentov, ktoré publikoval floridský súd. Lacka americké úrady v roku 2011 obžalovali zo zločineckej skupiny so zámerom spáchať daňový podvod na Spojených štátoch.

Lackovho obhajca a zástupca ministerstva spravodlivosti USA požiadali minulý týždeň federálny súd vo Fort Lauderdale o stanovenie termínu pre priznanie viny. Sudca William Dimitrouleas stanovil v tejto veci termín vypočutia na 26. februára.

Americké úrady vedú široké vyšetrovanie niekoľkých švajčiarskych a medzinárodných bánk s aktivitami vo Švajčiarsku, aby ich usvedčili, že pomáhali Američanom ukrývať ich peniaze, aby sa v USA vyhli daniam. Najväčšia švajčiarska banka, ktorá je tiež najväčším svetovým správcom finančných aktív bohatých ľudí, dostala za to v USA pokutu 780 miliónov dolárov a súhlasila s odovzdaním menného zoznamu amerických klientov s anonymnými kontami, aby sa vyhla trestnému stíhaniu. Dohoda so Spojenými štátmi znamenala prvé čiastočné prelomenie švajčiarskej tradície bankového tajomstva.

Americké úrady už v roku 2008 obvinili ďalšieho popredného manažéra UBS Raoula Weila z toho, že pomohol 17 000 Američanom ukryť celkom 20 miliárd dolárov, a vydali na neho medzinárodný zatykač. Weila vlani v októbri zadržala talianska polícia v Bologni a bankár súhlasil so svojím vydaním do USA. Zdôraznil, že sa cíti nevinný a chce to dokázať na súde. Súd vo Fort Lauderdale tento mesiac odložil proces s ním o osem mesiacov, na október.

V Lackovom prípade obžaloba cituje jeho prácu s deviatimi americkými klientmi. Lack svojim klientom z USA vraj tiež radil, aby sa nezapájali do federálneho programu dobrovoľného podania informácií o minulých daňových únikoch. Lack aj Weil pracovali v UBS v divízii správy majetku bohatých zahraničných klientov.

Súvisiace články

Aktuálne správy