Turistika tehotných: Za pôrod mimo Číny sa platí 12 tisíc eur

, MTI Foto:SITA

Desiatky tisíc rodičov sú ochotní rok čo rok zaplatiť obrovské sumy peňazí, len aby ich potomok uzrel svetlo sveta za hranicami Číny. Silnie tak odvetvie zvané cestovný ruch tehotných.

Čínske médiá, ktoré rozoberajú túto tému, sa odvolávajú na neoficiálne odhady USA, podľa ktorých sa len do Spojených štátov vybralo viac ako 20 tisíc tehotných žien, aby dali život svojmu dieťaťu v Amerike. Takmer rovnaké množstvo budúcich mamičiek každý rok cestuje do bližšie ležiacej osobitnej administratívnej oblastí Číny, Hongkongu. Pár tisíc si za cieľ pôrodu vyberá Kanadu.

Prvoradým účelom takejto cesty je vo väčšine prípadov získanie občianstva. Ale nezanedbateľným lákadlom je aj úroveň zdravotníctva. Zahraničné pôrody donedávna slúžili aj na obídenie prísnej rodinnej politiky Číny, ktorá povoľovala len jedno dieťa. Koncom minulého roka ale úrady reguláciu uvoľnili.

Cestu vo väčšine prípadov organizuje špecializovaná agentúra, ktoré ponúka balíček spájajúci služby pred, počas a po pôrode. Podľa čínskeho internetu, sa cena takejto cesty do USA začína na úrovni  100 000 jüanov (12 230 eur), ale môže dosiahnuť aj dva milióny jüanov (244 588 eur). Zámorské územia sa čoraz viac tešia obľube hlavne z toho dôvodu, že v Hongkongu sa proti prúdiacemu davu tehotných Číňaniek v roku 2012 ostro postavili miestni obyvatelia, ktorým sa často v domácich nemocniciach jednoducho neušlo miesto. V reakcii na protesty bolo vedenie nemocníc nútené obmedziť počet lôžok pre čínske matky z pevniny na pár tisíc. Teda aspoň na papieri a vo verejných nemocniciach.

Turistika tehotných uživí desiatky tisíc ľudí nielen v Číne, ale aj v cieľových krajinách. Záujem v ostatných rokoch trvalo rastie. Čínsky denník cituje zástupcu jednej pekinskej cestovnej kancelárie, podľa ktorého tento trend bude pretrvávať napriek zrušeniu politiky jedného dieťaťa. Nárast príjmov totiž umožní čoraz viac rodičom, aby svoje deti mohli nechať navštevovať školy v zahraničí. K tomu je výborným základom získanie iného štátneho občianstva, čo dopomôže aj prípadnej emigrácii rodičov.

Súvisiace články

Aktuálne správy