Arabské aerolínie Etihad sú tesne pred vstupom do Alitalie

Arabské aerolínie Etihad sú tesne pred vstupom do talianskej leteckej spoločnosti Alitalia, ktorá sa nachádza v kríze. Rokovania medzi oboma aerolíniami sa nachádzajú vo finálnej fáze, uviedli spoločnosti. Informovali o tom agentúry DPA a APA.
V najbližších 30 dňoch majú vytvoriť spoločnú stratégiu, ktorá by zodpovedala cieľom oboch partnerov. Alitalia už niekoľko týždňov rokovala s národnými aerolíniami Spojených arabských emirátov, ktoré sú tiež veľkým akcionárom v nemeckej leteckej spoločnosti Air Berlin.
Alitalia medzitým začala rokovať s odbormi. Šéf spoločnosti Gabriele del Torchio chce presadiť úsporné opatrenia v hodnote 128 miliónov eur. V ich rámci sa má zrušiť 1900 pracovných miest. Aerolínie bojujúce o svoju existenciu tento týždeň získali od bánk životne dôležitú finančnú injekciu v sume 200 miliónov eur.
Alitalia získala v decembri 2013 v poslednej minúte čerstvý kapitál vo výške 300 miliónov eur, čo by jej podľa analytikov malo umožniť fungovať ďalších 6 mesiacov. Banka UniCredit sa v dôsledku navýšenia kapitálu stala tretím najväčším akcionárom aerolínií. Finančný inštitút sa na navýšení kapitálu podieľal 50 miliónmi eur a v súčasnosti v Alitalii vlastní 12,99 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy