Gazprom v princípe súhlasil so zlacnením plynu pre Grécko

Najväčšia grécka plynárenská spoločnosť DEPA podľa zdrojov z gréckeho energetického sektora chce zníženie ceny o približne 20 %.

ATÉNY/MOSKVA 2. februára (SITA, Reuters) – Ruský energetický gigant Gazprom, ktorý má monopol na export zemného plynu, v princípe súhlasil, že zredukuje ceny dodávok plynu pre grécku firmu DEPA. Povedal to zdroj z Gazpromu. Spoločnosť DEPA, ktorá je najväčšou gréckou plynárenskou spoločnosťou, s Gazpromom rokuje už niekoľko mesiacov. DEPA podľa zdrojov z gréckeho energetického sektora chce zníženie ceny o približne 20 %.

„Dosiahli sme dohodu o prispôsobení ceny podľa trhových podmienok. Zatiaľ sa však ešte nič nepodpísalo,“ povedal zdroj bez ďalších podrobností. Vysokopostavený predstaviteľ gréckeho rezortu energetiky a predstaviteľ firmy DEPA uviedli, že rokovania budú pokračovať. Gazprom už súhlasil s revíziou dlhodobých kontraktov o dodávkach plynu pre niektorých veľkých európskych zákazníkov. DEPA patrila k prvým európskym firmám, ktoré od Gazpromu v roku 2011 získali zľavu, a to na úrovni zhruba 7 %. Gréci sa však snažia o výraznejšie zníženie ceny plynu. Podľa zdrojov z gréckeho energetického odvetvia DEPA platí Gazpromu približne 470 USD za tisíc kubických metrov plynu.

(1 EUR = 1,3516 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy